Европейските фондови пазари отбелязаха спад в четвъртък, след като инвеститорите изразиха притеснения относно слабия ръст в Китай и отчитането на по-ниски доходи от най-големите компании в региона. Дори ръстът на английската икономика не успя да обърне нагласите.

В сряда китайският производствен индекс се срина до най-ниски стойности от 11 месеца насам. Освен това политическите индикации, че правителството има намерение да гласува по-ниски нива на растеж, допълниха негативните настроения.

Малко по-късно в сряда от Пекин представиха нови мерки за стимулиране на малкия бизнес, но ограниченият размер на пакета показва, че Китай не цели стимулиране на растежа, а предпочита да съсредоточи силите си към постигане на собствените си други цели, казаха анализатори.

„Съдейки от непрекъснатия информационен поток и различни икономически индикатори, идващи от Китай, можем да кажем, че те са абсолютно доволни от планирането на по-ниските нива на растеж, които биха могли да паднат и под 7%.

Но ние разполагаме с показатели, които доказват, че така те ще подкрепят развитието на малкия бизнес и фирмите за износ, но въпреки това тази политика поставя голям въпросителен знак върху Китай“, каза Виктория Кларк, икономист в Investec Securities.

“Именно тази несигурност, на фона на изключително слабите пазари това лято, са едни от основните фактори, които движат пазара надолу“, добави тя.

Негативните доклади относно доходите на някои основни английски фирми, като Unilever PLC, SABMiller PLC и BT Group PLC, понижиха индекса FTSE 100 в четвъртък. Той загуби 0.5% и затвори на ниво от 6.587.95.

Индексът Stoxx Europe 600 отчете спад от 0.5%, достигайки стойност от 299.63 след вчерашното най-високото ниво, регистрирано от месец май насам.

Американските акции отбелязаха ръст, възстановявайки натрупаните по-рано загуби след редицата спекулации, че федералният резерв може да намали мерките за стимулиране на икономиката. Доларът падна, а златото се качи.

От Фед ще започнат реформите през септември, позовавайки се на направено проучване от икономически анализатори на Bloomberg. Председателят на Фед, Бен Бернанке, каза миналата седмица, че е „още твърде рано да се правят каквито и да е заключения“, както и че не е ясно дали изобщо реформите ще се осъществят през септември.

От централната банка обявиха, че икономическите данни са тези, които ще определят времето и темпото на предстоящите промени.

EUR/USD
Единната валута отново отбеляза рязък ръст спрямо американския долар. След вчерашната негативна сесия днес еврото не само възстанови изгубените си позиции, но и достигна нови висоти. Стартът бе даден на цена от 1.3199 и още в началото трендът тръгна в положителна посока. Около обяд обаче регистрира рязък спад и съответно най-ниската точка бе достигната на ниво от 1.3165. Мечите настроения не се задържаха дълго и европейската валута бързо възстанови стартовите си стойности. Два часа преди да затвори търговията трендът бе насочен рязко нагоре и достигна най-висок връх при 1.3294, малко преди съпротивата при 1.3301. Сесията финишира в рамките на тези стойности при цена от 1.3275.

Подкрепа: 1.2961; 1.2743;
Съпротива: 1.3301; 1.3414;

GBP/USD
Британският паунд завоюва нови позиции спрямо американския долар. След изключително динамичната търговия в четвъртък паундът възстанови загубите от вчерашната сесия. Двойката отвори на ниво от 1.5312 и трендът се устреми към по-високи нива в полза на английската валута. Рязка промяна обаче обърна посоката на движение около 11 часа преди обяд и най-ниската точка при 1.5262 бе достигната. Малко след това лирата възстанови позициите си и достигна връх при 1.5433, след което финишира на по-ниската цена от 1.5387. Ако посоката на движение се запази, GBP/USD ще пробие съпротивата при 1.5474.

Подкрепа: 1.4996; 1.4812;
Съпротива: 1.5474; 1.5750;

USD/CHF
Доларът затвори сесията в четвъртък на рекордно ниски нива спрямо швейцарския франк. След надеждата за стабилизиране появила се в сряда, днес тя бе безвъзвратно изгубена. Двойката отвори търговията на цена от 0.9372, като още в началото трендът демонстрира колебливи движения. Втората половина от деня обаче се оказа решаваща и бичите настроения превзеха трайно валутите. Най-ниска цена бе отбелязана час преди затваряне на сесията при курс от 0.9283. Финалната линия бе пресечена на цена от 0.9295. Ако трендът продължи негативния си ход, USD/CHF ще направи тест на подкрепата при 0.9241.

Подкрепа: 0.9241; 0.9129;
Съпротива: 0.9593; 0.9837;

USD/JPY
Американската валута загуби напълно преднината пред японската йена от сряда и завърши на най-ниските нива, регистрирани тази седмица. Двойката стартира на цена от 100.25 и негативният тренд преобладаваше почти през цялата сесия в четвъртък. Най-ниски стойности бяха регистрирани час преди финала на ниво от 98.88. Валутите затвориха търговията на най-ниската седмична цена от 99.27. Ако мечите настроения продължат да направляват тренда, USD/JPY ще пробие подкрепата при 96.17

Подкрепа: 96.17; 93.73;
Съпротива: 101.52; 103.71;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.