Бразилецът Айке Батиста, който беше осмият най-богат човек в света през миналата година, вече не е милиардер, след като Mubadala Development Co. реши да конвертира инвестицията си в неговите компании в дълг, пише Bloomberg.

Компанията на Батиста - EBX Group Co., вече дължи 1.5 млрд. долара на Mubadala, след като държавният инвестиционен фонд на Абу Даби преструктурира инвестицията си от 2 млрд. долара в компанията. Фондът вече няма дял в EBX, която е изплатила 500 млн. долара след предоговаряне на условията по-рано този месец.

Конвертирайки дела си в дълг, Mubadala ще се предпази от поевтиняването на акциите, след като цената на книжата на компаниите на Батиста, занимаващите със суровини и логистика, падна средно с 80%, откакто сделката бе обявена през март 2012 г.

Батиста вече има най-малко 2 млрд. долара лични задължения, което означава, че състоянието на 56-годишния предприемач вече се оценява на едва 200 млн. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Състоянието на Батиста достигна връх от 34.5 млрд. долара през март 2012 г., но след това се изпари, след като неуспеха на неговата петролна компания - OGX Petroleo e Gas Participacoes SA, не успя да оправдае очакванията за производство и резерви и накара акционерите да разпродават акциите и облигациите на всички нейни публични подразделения.

В ролята си на кредитор Mubadala ще има предимство пред акционерите при преструктурирането на групата.

Базираната в Рио де Жанейро EBX обяви на 10 юли, че е преструктурирала споразумението си с Mubadala, след като разпродажбите на акциите свалиха стойността на компаниите на Батиста наполовина на общата стойност на задълженията им.

Акциите на OGX вчера поскъпнаха с 3.7%, намалявайки спада в цената си от началото до 87%.