Управленската програма е базирана на програмните приоритети, на базата на които беше избрано правителството, заяви премиерът Пламен Орешарски на заседанието на националния съвет на БСП.

На форума Орешарски представя проект за програма за управление на правителството.

В програмата сме отчели препоръките на Съвета на ЕС, както по конвергентната програма, така и на мониторинговия доклад, мнения и препоръки на граждански организации, заяви той.

Премиерът подчерта, че в програмата има приемственост по следните теми - валутен борд, стабилност на банковата система, продължаване на европейската интеграция, развитие на инфраструктурата.

Различното е - съсредоточаване върху заетостта, засилване на регулациите на финансовия сектор, спасяване на българската енергетика, реална защита на потребителите, месечни отчети пред парламента и обществото.

България не обслужва от няколко години заема към „Сименс", в резултат на което страната е изключена от списъци за инвестиции, отбеляза Орешарски.

Само правителството не би могло да се справи с решаване на проблема с бедността. Подобряването на бизнес климата е истинската политика по отношение на доходите, подчерта министър-председателят.

В програмата са заложени мерки срещу монополите; ефективна защита на потребителите; подкрепа за малкия и среден бизнес. Предвиждат се мерки за гарантирано усвояване на европейските фондове. Заложено е намаляване на различията между регионите.

Бедността винаги е съпътствала нашето развитие в последните години. Развитието на бизнеса не е самоцел, а има за цел да подобрява доходите на гражданите. Приоритет в управленската програма на правителството е стимулиране на раждаемостта. Вече имаме частично реализиране на мерки за социалното подпомагане по групи, каза Орешарски и припомни енергийните помощи за някои групи, съобщава Труд.

В сегашната безработица има сериозни структурни несъответствия и това засилва значението на квалификацията и преквалификацията на кадри, отбеляза премиерът. Набелязали сме си за цел 1.5% от БВП да се инвестират в изследователска дейност, каза Орешарски.

В проекта за управленска програма на правителството е залегнало и рестартиране на проекта "Белене". В глава „Спасяване на българската енергетика" е записано: При потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта "Белене" и прогнозите за електропотреблението в региона и България - рестартиране на проекта с ясна финансова структура. Предвиждат се преговори с Росатом с оглед решаване на проблемите, възникнали по проекта "Белене".

Залегнало е и изпълнение на програми за удължаване на срока за експлоатация на генериращи мощности в това число на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй".