Може да има много причини за това човек да не спи добре, а стресът често е в основата им, но доста проучвания показват, че ако си набавяме подходящите хранителни съставки, това може да ни помага да спим добре, твърди Дебора Енос от Livescience.com.

Вижте три често срещани проблема със спането, които се свързват с недостига на витамини или минерали:

Проблеми със заспиването: Магнезият играе ключова роля в тялото за регулирането на съня. Безсънието е един от симптомите на недостиг на магнезий. В анализ от 2006 г. се предполага, че подобен недостиг дори може да е причина за повечето сериозни депресии и проблеми с психическото здраве.

Извод: Магнезият е и изключително важен минерал. Той се съдържа в тъмните зелени растения, в тиквените семки, сусамените семки, в боба, лещата и в някои видове риба.

Проблеми с продължителния сън: Калият може да е от полза за тези, които имат проблеми със съня, според проучване от 1991 г., публикувано в сп. Сън. Разбира се, въпреки че калият съществува и под формата на хапчета, е по-добре да си набавяте подобни съставки директно от източници с правилно хранене.

Повечето хора асоциират калия с банани. Бананите наистина съдържат значително количество от този минерал, но не са най-добрият източник за набавянето му. Бобът, зелените растения и печените картофи са най-добрите източници. Авокадото също е страхотен източник, което е добра новина за почитателите на сос гуакамоле.

Изморени сте през деня: Има силна връзка между прекомерната сънливост през деня и недостига на Витамин Д, сочи проучване от 2012 г. Слънчевите лъчи са най-добрият източник на този витамин, но не всеки може да се излага колкото е необходимо за това на слънце поради климата или опасения от рак на кожата.

Има няколко хранителни източника на Витамин Д, като риба меч, сьомга, риба тон. Малко вероятно е е обаче човек да си набави достатъчно от слънчевия витамин Д само от храни.