ГЕРБ поиска в парламента спешно да бъде извикан вътрешния министър Цветлин Йовчев заради проверки на протестиращи и разпити на журналисти. Участници в протестите са с призовки от МВР. По време на дебатите за актуалиция на бюджета Даниела Савеклиева предложи Йовчев да бъде изслушан за полицейски натиск.

Един от случаите е вчера с недоволни от гоцеделвческия регион, които на път за столицата с намерение да се включат в протеста срещу кабинета, са били спирани от КАТ и ДАИ няколко пъти без причина, предаде БНР.

На автобуса не е било разрешено да остане на паркинга пред националния стадион "Васил Левски", а на шофьора е съставен акт, обясни Савеклиева.

На връщане хората са спрени край Перник и са стояли там над два часа, отново без обяснение.

След това автобусът е спрян от 15 полицаи край Благоевград, иззети са документите за самоличност на пътниците, след това са извикани в полицейските управления и са им връчени призовки.

"В Бургас е започнало масово привикване на журналисти, отразявали инспекциите по магистрала "Тракия", по устно разпореждане на Йовчев", обявиха още от ГЕРБ.

Председателят на парламента Михаил Миков каза, че ще се обади на вътрешния министър, за да го уведоми за желанието за изслушване, но припомни, че има и парламентарен контрол, в който могат да му бъдат отправени въпроси.