Дестинации като Гранд Каньон и Мачу Пикчу вече са пренаселени от туристи и колкото и да са чудесни тези места, тълпите от хора биха попречили на преживяването.

Ко Ланта, например, е една добра алтернатива – един от най-красивите плажове в света, с бял пясък, все още неотъпкан от масовия туризъм, за разлика от туристическия магнит Ко Фи Фи.

Предлагаме ви привлекателни алтернативи на десетте най-известни дестинации в света.

Туристически магнит: Гранд Каньон

Националният парк Гранд Каньон е една от най-бленуваните туристически дестинации. Той е едно от най-големите природни чудеса в света и е известен с невероятната си гледка. Въпреки това, с близо пет милиона посетители годишно, тази забележителност става твърде пренаселена.

Алтернатива: Брайс каньон

Брайс каньон също е един от националните паркове на САЩ, намиращ се на север от Гранд Каньон, само на няколко часа път. Той е реална алтернатива, тъй като можете да пропуснете милионите туристи, но не и впечатляващата гледка.

Туристически магнит: Ко Фи Фи

Десетте най-популярни забележителности в света

Мечтаният остров Ко Фи Фи, намиращ се в южната част на Тайланд, е известен от касовия филм с участието на Леонардо Ди Каприо – „Плажът“. Всяка година обаче все повече и повече туристи посещават острова, така че вече не е подходящ за почивка и възстановяване.

Алтернатива: Ко Ланта

Алтернативата се казва Ко Ланта. Недалеч от пренаселения Ко Фи Фи, остров Ко Ланта е най-добрият избор за спокойна почивка на плажа.

Туристически магнит: Големият бариерен риф

Големият бариерен риф е най-желаното и посещавано място за любителите на гмуркането. Много от коралите са захабени от годините и многохилядните тълпи от туристи, така че гмуркането днес не носи толкова голямо удоволствие.

Алтернатива: Коледният остров

Австралийският Коледен остров, разположен в Индийския океан, е идеалната алтернатива. Кристално чистата вода и корали си заслужават посещението.

Туристически магнит: Мачу Пикчу

Гледката на Мачу Пикчу е спираща дъха, поради което е и една от най-популярните туристически дестинации. Около 800 000 посетители годишно отиват на почивка в магичното място, така че атмосферата на добре запазения древен град не може да се усети добре.

Алтернатива: Чокекирао

Алтернативата на Мачу Пикчу се казва Чокекирао и също се намира в Перу. По архитектура и планиране градът поразително напомня на Мачу Пикчу, поради което е извстен като неговия двойник.

Туристически магнит: Тадж Махал

Топ 10 на вампирските дестинации

Един от най-големите мавзолеи в света – Тадж Махал, намиращ се югоизточно от Делхи, привлича около три милиона туристи годишно. Често вътре в него е препълнено и се чака на дълги опашки.

Алтернатива: Гробницата на Хумаюн

По-малко известната Гробница на Хумаюн, построена в чест на Насир Уд-дин Мохаммад Хумаюн, е също много впечатляваща, а и е архитектурен предшественик на Тадж Махал. Реална алтернатива, намираща се в малко предградие на по-малко от пет километра от центъра на град Делхи.

Туристически магнит: Колизеумът

Колизеумът е най-големият амфитеатър от римската античност и символ на Рим. Който иска да го посети, трябва да разполага с много време и търпение.

Алтернатива: Арена Пула

Амфитеатърът Арена Пула, намиращ се в град Пула, Хърватия, е единственият оцелял и напълно запазен римски амфитеатър. Той е сред шестте най-големи оцелели римски арени в света. Чудесна алтернатива на Колизеума в Рим.

Туристически магнит: Стоунхендж

За едни това може би е странно струпване на камъни, за други – едно от най-вълшебните места. Стоунхендж се намира на равнината Солсбъри в графство Уилтшир, в югозападната част на Англия, и е особено подходящ за лятото и зимното слънцестоене, място за среща на хиляди туристи.

Алтернатива: Ейвбъри

Кой е най-посещаваният град в света?

Каменните кръгове в английското село Ейвбъри са известен съперник на Стоунхендж. Не по-малко впечатляващата дестинация също принадлежи към Световното културно наследство.

Туристически магнит: Ангкор Ват

Ангкор Ват е най-големият индуистки храмов комплекс в Камбоджа и най-големият религиозен паметник в света.
Повече от два милиона посетители на година изминават в ранните сутрешни часове маршрута от седем километра от Сием Реап до храма на града.

Алтернатива: Ват Пу

Алтернативата Ват Пу се намира в Лаос, Индокитай, и макар с не толкова внушителен размер, тази забележителност е по-стара от известния Ангкор Ват.

Туристически магнит: Еверест

Прочутият връх в Хималаите е най-високият в Азия и в света. Повече от 40 000 посетители годишно се изкачват на височина от около 5300 м.

Алтернатива: Канченджунга

Третият по височина връх на Земята се казва Канченджунга и е добра алтернатива на Еверест. Там със сигурност няма толкова много туристи, но и комфортът е минимален.

Туристически магнит: Килиманджаро

Със своите 5895 м Килиманджаро е най-високата планина в Африка. Годишно е посещаван от близо 25 000 посетители.

Алтернатива: Връх Кения

Връх Кения е вторият по големина връх в Африка и подобно на връх Килиманджаро в Танзания, не изисква специална подготовка, за да бъде изкачен.

Туристически магнит: Пирамидите в Гиза

Пирамидите в Гиза (Египет) са сред най-старите и най-известните сгради на човечеството. Те са наистина уникални, но също така и непрекъснато претъпкани с посетители.

Алтернатива: Долината на царете

Гробниците в Долината на царете са туристическа атракция още от времето на Древна Гърция и Древен Рим. В нея се намират 62 гробници на фараоните от Новото египетско царство. Там е далеч по-тихо от глъчката около пирамидите в Гиза.