В горещите летни дни някои храни са по-подходящи, отколкото други.

Добре е да се набляга на храни с високо съдържание на вода, защото най-важното в горещината е да сте хидратирани.

Освен, че са богати на вода и освежаваща, изброените тук храни са нискокалорични, полезни за здравето и ако наблягате на тях, може дори да се вталите през летните месеци.

Ето на какво да наблегнете:

Диня

Динята съдържа до 92% вода. Освен, че хидратира, тя е богата на полезни вещества. Вместо да ядете калоричен десерт – вземете си парче диня. То е не по-малко вкусно, но с много по-малко калории.

Краставица

Както знаем, краставицата е 96% вода. Тя е много освежаваща, а освен това съдържа витамин С. В горещите дни яжте салата с много краставици.

Домати

Доматите съдържат до 94% вода. Те са добър източник на витамин С, както и на антиоксидантът Ликопен.

Кокосово мляко

Напитката е вкусна, като в същото време, учени твърдят, има свойствата на спортните напитки с въглехидрати и електролити, които се продават във фитнес магазините, но с много по-малко калории.

Таратор

Здравословна вкусна комбинация от краставици и българско кисело мляко, плюс вода – идеалната храна/напитка за летните дни.

Внимание - сладоледът и бирата имат само с краткотраен ефект!

Въпреки че на пръв поглед си мислите, че ще се разхладите, според изследване, публикувано в Seattle Times, сладоледът и бирата не са най-добрият избор, който може да направите.

Макар че първоначално ще усетите разхлаждане, когато започне храносмилателния процес, температурата на тялото ви дори ще се покачи, се твърди в изследването.

Що се отнася до бирата, според учените ефектът също е краткотраен, защото алкохолът винаги дехидратира, дори да сте го консумирали силно изстуден.