Той "жужи" около нас, следва ни навсякъде, но никой не го вижда и не знае как по-точно изглежда. Двама американци искаха да променят това и да видят безжичния интернет.

У дома, на работното място, на обществени места: безжичният интернет е навсякъде. Но как точно изглеждат лъчите му – това поискаха да разберат тек-блогърът Николай Лам и астробиологът М. Браунинг Фогел. Вълните на безжичния интернет имат определена височина и се намират на известно разстояние една от друга. Те са по-къси от радио вълни и по-дълги от микровълни, за да могат да се пренасят по неповторим начин и да не могат да бъдат прекъснати от други сигнали. Различните под-канали са показани в различни цветове:

Получените изображения показват впечатляващо как изглеждат на обществени места различните честоти на безжичните лъчи. Тук импулсите се визуализират като цветни сфери, а източникът е показан вдясно на снимката. Всеки цвят представлява отделен раздел на електромагнитното поле. Wifi-полетата обикновено са сферични (както тук) или елиптични и се разширяват до 300 метра на открити площи.

Това изображение показва, че импулсите са на разстояние от около шест инча един от друг. Това обяснява добре защо на публични места мрежата не е еднакво добре покрита.

Wifi-антените могат да бъдат прикачени към дървета, стълбове и сгради. На снимката виждате как интернетът е като одеяло над площада.

Интернет вълните са навсякъде – това е впечатляващото в тези снимки. И въпреки всички неблагоприятни ефекти и въздействия на безжичния интернет, не можем да отречем, че той е наистина красив.