Протестиращи се събраха пред Столична община с искане за референдум за "Софийска вода".

В края на миналата година мнозинството от ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) отхвърли искане на ВМРО и БСП за референдум дали да се прекрати концесията на Столичната община със "Софийска вода", собственост на френската "Веолия".

Миналия четвъртък Административният съд на София отмени решение на СОС, с което отказа насрочването на референдум. Съдът даде едномесечен срок на съвета да преразгледа решението си за отхвърляне.

Сред протестиращите днес имаше общински съветници от БСП, предаде БГНЕС.

"От самото начало твърдяхме, че тази концесия с нищо няма да реши проблемите с водоснабдяването, даже може да ги задълбочи и през годините се оказа точно това", каза на протеста общинският съветник от БСП Николай Белалов.

Депутатът от БСП Георги Цветков обясни, че цената е увеличена 4 пъти, не са намалели загубите, от миналогодишния и по-миналогодишния отчет се вижда, че не са взети необходимия брой проби, а "от малкото взети проби - 18% показват негодно качество".

Според него новината за решението на Административния съд означава автоматично провеждането на референдум.Недоволните пред Столична община се срещнаха към обед с кмета Йорданка Фандъкова.

Вчера тя каза, че за нея са важни финансовият и икономическият анализ, за да не се окаже, че с решение за референдум може да се задължат София и софиянци да плащат огромни неустойки на концесионера. Кметът очаква вносителите да представят и финансовия си анализ.