Съдия-изпълнител описва и продава на поразия апетитни сгради на държавното дружество "Врана" ЕАД, установи проверка на "24 часа" по сигнал на служители във фирмата. Фирмата, която е на министерството на земеделието, се разпорежда с бившето стопанство на УБО.

По време на комунизма службата поема имота на царското семейство. Огромен парцел в рамките на държавното стопанство с масивни сгради вече не са държавни и преди изборите през май минават в частното дружество "А енд Джи".

Сумата, която е платена, е 120 хил. лв. Продадени са и оранжериите, които са оценени на 20 500 лв., като само застроената площ е 12 хил. кв. м.

Причината е, че фирмата "Врана" ЕАД, собственост на министерството на земеделието, има стар дълг към "Елкан ЕООД" от 46 хил. лв., която е ползвала съораженията под наем през 2004 г.

Доскоро в оранжериите на УБО в рамките на стопанство "Врана" се отглеждаха екологично чисти плодове и зеленчуци за елита. "Елкан" ЕООД е собственост на бизнесмена Добромир Колев. Случайно или не, племенникът му Преслав, с когото заедно развиват бизнес, бил в интимни връзки с изпълнителния директор на "Врана" ЕАД Красимира Савова.

"Врана" ЕАД стопанисва и 1500 дка земя, които са предмет на дело, по което Симеон Сакскобургготски и сестра му съдят държавата, за да си ги върнат. Това е последното от серията дела, които царят води за наследството си.

В същото време държавната фирма дава спорните земи под наем на фирма "Бъфало" ЕООД на бизнесмена Александър Китев, от когото купуват силаж за животните в стопанството.

Според сигнала до "24 часа" това дружество е било длъжник на "Врана" ЕАД за над 35 хил. лв., а договорите за обработка на земята и изкупуване на продукцията били, за да се стопи дългът.

Министерството на земеделието не се ангажира да отговори на въпросите ни, свързани със състоянието на стопанството на бившето УБО, и прехвърля отговорността на изпълнителната директорка Красимира Савова.

Към настоящия момент "Бъфало" няма непогасени задължения към "Врана". Дружеството обработва 90 дка по силата на договор от 30 април 2013 г. "Врана" закупува от "Бъфало" силаж, който е необходим за изхранването на животните в стопанството", обяснява в писмо до вестника изпълнителният директор Красимира Савова.

Тя е назначена за изпълнителен директор и член на борда през 2010 г., когато бившият земеделски министър Мирослав Найденов сменя цялото ръководство на "Врана" ЕАД, а от март мандатът й е удължен. Преди да се заеме с управлението на стопанство "Врана" живее във великотърновското село Ресен.

Била е собственик на дружеството "Викмарт". Работи и за фирмата на бившия си съпруг. Според сигнала до "24 часа" от 11 май 2012 г. тя е била в майчински, но въпреки това е подписвала документи като изпълнителен директор и е ползвала служебен автомобил.

Тя отрича да е ползвала средства на държавното дружество за лични цели. Не отговаря на въпроса дали има запор върху заплатата, наложен от съдия-изпълнител от Варна, действието на което спира, когато служителят ползва майчински.

Сагата на 4-те оранжерии на УБО започва на 25 октомри 2004 г. Тогава "Врана" ЕАД сключва договор с "Елкан" ЕООД на предприемача Добромир Колев, който е сред най-големите в този бизнес.

В договора има споразумение, че съоръженията имат нужда от ремонт за 68 хил. лв., който ще се извърши от наемателя. Два месеца по-късно договорът за наем е прекратен. "Врана" ЕАД поема задължението да възстанови на "Елкан" ЕООД инвестиционните разходи за 46 хил. лв.

"Врана" не е изплатила това задължение и 7 г. по-късно заради тази скромна сума държавното предприятие ще се раздели доброволно с няколко апетитни сгради от стопанството си, които са на ъгъла на бул. "Цариградско шосе" и околовръстното.

"Елкан" прехвърля вземането си на "Болар консулт" чак през януари 2010 г. Месец по-късно държавната фирма е уведомена, че дължи общо 64 хил. лв. с лихвите и оспорва това в съда, въпреки че, според юристи, делото е обречено.

След като става изпълнителен директор на "Врана", Красимира Савова се запознава с бизнесмена Добромир Колев. Според сигнала до "24 часа" между Савова и племенника на оранжерийния бос пламва любов и дори му ражда дете.

Попитана дали е истина, тя отговаря: "Това са въпроси, които касаят мои лични отношения, а не такива в качеството ми на изпълнителен директор и не смятам за уместно да им отговарям поради конституционното ми право на неприкосновеност на личния ми живот."

Делата на "Врана" ЕАД с дружеството, което поема дълга от "Елкан", завършват с крах на държавната фирма. Осъдена е да плати освен 46 000 с лихвите, но и над 3500 лв. разноски по делата. Не е ясно колко са платени като адвокатски хонорари от касата на "Врана".

След като ВКС окончателно решава казуса в полза на "Болар консулт", фирмата си вади изпълнителен лист. Оттогава на "Врана" висят и над 5 хил. лв. разноски по изпълнителното дело. През септември 2012 г. "Врана" е поканена доброволно да погаси дълга си, който нараства всяка година заради лихвите, но те не го правят.

Дни по-късно частен съдия-изпълнител влиза в дружество и описва оранжериите на УБО със застроена площ от над 12 хил. кв. метра. Оценката им е само за 20 500 лв. Интерес буди кой е оценителят на оранжериите, има ли връзка с "Врана" ЕАД, дали има и други оценки за съоръженията и на каква стойност са те.

Собственик на оранжериите за екопродукти на бившето УБО става "Болар консулт". Предполага се, че после фирмата ги прехвърля на Добромир Колев, който преди делата сключва договор с "Болар консулт" да поемат вземанията му към "Врана" ЕАД. Изпълнителният директор на "Врана" Красимира Савова твърди, че няма информация кой е собственик на оранжериите към днешна дата.

Така те минават в частни ръце само за 20 500 лв., които са приспаднати от дълга на "Врана" ЕАД, но остават неразплатени още над 45 хил. лева. Въпреки че капиталът на дружеството е над 3 млн. лв., съдия-изпълнителят продължава да описва имотите на стопанство "Врана".

Не е ясно и дали принципалът в лицето на ексземеделския министър Мирослав Найденов е уведомен за проблема с 46-те хиляди дълг, заради които "Врана" се лишава от апетитни сгради и съоражения с история.

Въпреки загубата на оранжериите, държавната фирма отново не погасява дълга си. Затова на 3 декември 2012 г. съдия-изпълнителят отново влиза в стопанството, за да описва всичко, което може да се продава.

Публичният търг за сградите от капитала на "Врана" ЕАД е насрочен първо за 17 януари 2013 г. Явяват се трима кандидати за тях, но "Болар консулт" спира процедурата. Насрочена е нова в периода 7 февруари до 7 март. Първоначалната тръжна цена за описаните имоти е 41 хил лв.

Печели фирмата "А енд Джи - Джордж" ЕООД с най-високата оферта от 128 хил. лв. На 14 май, ден след изборите, постановлението влиза в сила. С протокол "Врана" ЕАД предава имотите на новия собственик на 10 юни тази година.

Това са имотите, които "Врана" ЕАД изгуби заради дълга от 46 хил. лв. Според служители в стопанството сумата можеше да се погаси с продажбата на две от телетата, които се отглеждат там:

1. 4 броя оранжерии на бившето УБО с площ 12 хил. кв. м.

2. Масивна кланица и колбасарски цех. Това е триетажна сграда с едно масивно стоманобетонно тяло със застроена площ от 312 кв. м и две едноетажни масивни стоманобетонни тела с обща площ 160 кв. м.

3. Хладилен склад с площ 990 кв. м.

4. Склад с рампа на обща площ 393 кв. м. Общата площ на имота, който е продаден от съдия-изпълнител заради дълга от 46 хил. лв., е 3733 кв. м, а горепосочените сгради са постройки в тази територия.

Според справката, изпратена от изпълнителния директор на "Врана" ЕАД до "24 часа", сградите са без строителни книжа. Имотите на държавното стопанство "Врана" са обект на различни апетити през последните години.

През ноември 2011 г. правителството на ГЕРБ обсъжда възможността за продажба на 155 дка земя за 12 хил. лв. на декар, от което в бюджета да влязат 1.6 млн. лв.

Според бившия министър Мирослав Найденов това е част от действията, които се предприемат в министерството, за да могат търговските дружества да се освобождават от неоперативните си активи с цел да засилят приходите в бюджета на министерството.

На заседание на МС Лиляна Павлова отбелязва, че има заведено дело от царя заради част от земите и Бойко Борисов назначава допълнителна проверка, за да може да се изясни дали 155-те дка, които се продават, се застъпват 1414-те, за които Симеон Втори има претенции. Земята тогава не е продадена, сочи справка в имотния регтистър.

За земите на стопанство "Врана" по времето на ГЕРБ има и идеи за инвестиции на бизнесмени от Катар, но и тя пропада.

"Има възможност, ако желаят, да закупят изцяло бившето помощно стопанство на УБО, в момента то е акционерно дружество „Врана". То е до София, бившите оранжерии и ферми, където се е произвеждала продукцията за партийния елит, заедно с цялата инфраструктура", казва през март 2012 т. Мирослав Найденов, но думите остават само добро намерение.

Дружеството има да плаща 370 хил. лв. на "Софийска вода". Натрупаната сума е заради водомер, монтиран на километър от границата на стопанството. Следват заплахи за спиране на водата към "Врана", жалби в Комисията по защита на конкуренцията за нелоялни търговски условия и спорове относно дължимата сума, които все още не са изяснени.

Спорът за земите на стопанство "Врана" е последното от делата, които бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му водят срещу държавата. То все още е висящо в Софийския градски съд, за разлика от останалите, които приключиха.

През юни 2008 г. царят и сестра му Мария-Луиза започват поредното дело за връщане на наследствените им имоти. Те претендират държавното дружество "Врана" ЕАД да им предаде владението на 1414 дка от земите в стопанството.

По него има спор дали земите са били лично на Борис Трети или са владени от Интендантството. Делото е само за земеделската земя. През 2001 г., когато става премиер, царят дарява парка към двореца на общината с нотариален акт. Сделката е изповядана при нотариус Емануил Каракашев, който няколко години по-късно бе арестуван за имотни афери.

Делото за земите на стопанството обаче продължава да се точи на първа инстанция и няма изгледи скоро да приключи. Последното насрочено заседание е за октомври тази година.

Правени са десетки експертизи, изслушвани са свидетели и вещи лица. Гражданското дело е срещу държавата, а министерството на земеделието и "Врана" ЕАД също са ответници, съответно второ и трето лице помагач.

Последно през миналата година Сакскобургготски и сестра му загубиха делото, по което искаха държавата да им върне двореца в Кричим, но след обжалване на решението то ще започне наново.