Мога ли да си взимам плодове от шведската маса за по-късно? Мога ли да се разхождам в хотела по хавлия? Показваме ви какво е позволено в хотелите и кое не е редно да правите, ако не искате да си създадете проблеми.

Не ограбвайте бюфета на закуска

Гостите на хотела в никакъв случай не трябва да ограбят всичко от шведската маса на закуска, защото и без това не могат да си приберат храна за по-късно, освен най-много един плод.

Не закъснявайте много за хранене

Закуската в много хотели се сервира едва до 10 часа. Препоръчително е да стигнете до ресторанта най-късно няколко минути преди края, не след него. Също така не очаквайте пълно обслужване и натрупана шведска маса, а каквото е останало.

Бакшиш по своя преценка

Бакшишът трябва да се основава на стандарта на стаята, на това колко често и колко добре я почистват, на това колко сте доволни цялостно. В бизнес хотелите той се дава накрая, а в южните страни – при пристигането. Трудно е да се измери определена сума, но се препоръчва между две евро на нощ и до десет евро на седмица.

Вижте още: Чуждестранни традиции, които правят туристите за смях

Можете да взимате единствено малки сапунчета и шампоани от стаята

Мостра на сапун или шампоан като хубав спомен от хотела – само това е приемливо да си вземете от стаята. Но кърпи, халати и подобни големи предмети в никакъв случай не могат да бъдат взимани. Това е кражба и в такъв случай няма да се учудим, ако се появи съответната сметка за тях в кредитната ви карта.

Не се разхождайте по халат във фоайето на хотела

Да, удобно е да си облечете халата и да се запътите към спа центъра, но някои правила трябва да се спазват. Не е редно да преминавате през фоайето по хавлия, а в ресторанта е напълно забранено.

Собствени напитки в спа центъра – да или не?

Ако спа центърът предлага напитки от собствен бар, не бива да носите ваши напитки от вън. Е, разбира се, ако става дума за бутилка минерална вода в чантата ви, няма кой да каже нещо.

Не гледат добре на купена от вън и внесена в стаята храна

Храните, които са били закупени извън хотела, не са добре дошли за вземане с вас в стаята. Поради това не е добре да се превръща в навик да си носите храна. Ако си поръчате пица в хотела, например, със сигурност ще ви гледат с много лошо око.

Не оставяйте кърпата си на шезлонг при басейна

Наистина ли е необходимо да си запазите мястото, когато ви няма? Повечето хотели са против тази практика и персоналът при басейна е научен да маха кърпите от шезлонга при дълго отсъствие на гостите. Ако те са съобщили, че ще се върнат в рамките на час, тогава слагат надпис, че е зает. Но мине ли повече от час, отново махат кърпата.

Не правете спонтанни партита с приятели в басейна

Без предварителна консултация с хотела е немислимо да правите парти с приятели в спа центъра или около басейна. Има хотели, които забраняват достъпа на външни посетители, които не са отседнали там. В други за такива посетители има дневна такса.

Правилата след като сте се чекирали за напускане на хотела

Във връзка с използването на спа центъра, след като сте се чекирали за напускане на хотела, правилата са различни. Гостите трябва най-добре да попитат на рецепцията дали имат правото на това. Ако заетостта на хотела позволява, то вероятно ще бъде разрешено да продължат да използват спа центъра.