Франция е била най-предпочитаната дестинация за чужди туристи през 2012 г. - 83 млн. души са посетили Страната на петлите. А най-привлекателната столица за чужденци е Банкок, сочи проучване на туристическата организация към ООН, цитирано от BBC.

Комбинацията от алпийски ски курорти и прекрасни плажове осигурява на Франция предимство пред САЩ, които са на второ място, и следващите ги в челната петорка Китай, Испания и Италия, съобщи БГНЕС.

Но, парадоксално, туристите във Франция харчат едва по 646 долара средно на човек, т.е. доста по-малко, отколкото са склонни да оставят във всяка друга страна от челната десетка на класацията (за САЩ цифрата е 1 884 долара, за Германия – 1 253 и 1 249 за Великобритания).

8-те най-евтини туристически дестинации в Европа

Нормално е с най-много да "олекват" посетителите на Меката на хазарта в Азия – Макао, където всеки средно харчи по 3 213 долара.

Вероятното обяснение защо във Франция се харчи малко може да се крие във факта, че 83% от туристите в тази страна идват от Европа. И предпочитат да отсядат в къмпинги и да си пазаруват продукти от магазините, вместо да пълнят джобовете на хотелиери и ресторантьори.

От съседните на България държави Турция е на шесто място с 35.7 млн. туристи, а Гърция е чак на 17-та позиция с 15.5 млн.