В специално изявление до медиите премиерът Пламен Орешарски изрази изненадата си от заявената позиция на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на актуализацията на бюджета. Според Орешарски президентът се е намесил в работата на изпълнителната власт и е направил още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действия.

Ето какво се казва с изявлението:

„Основните цели на актуализацията са насочени към коригиране на възприети в последните няколко години фискални политики, които задържаха икономическия растеж и ограничаваха възможностите за подпомагане на социално слабите групи в обществото ни“, се казва в изявление на премиера. Той отново припомни, че целите на актуализацията предвиждат коригиране на оптимистично планираната приходна част на бюджета, плащане на просрочени от държавата задължения към бизнеса, социални плащания и рефинансиране на извънредния дълг от 800 млн.лева.

„Още в хода на обществените и парламентарни дебати партия ГЕРБ се обяви срещу предложената актуализация с неиздържани икономически мотиви. Самото ръководство на партията още през февруари се отрече от водената до този момент фискална политика и дори уволни своя вицепремиер и финансов министър г-н Симеон Дянков и се разграничи от него“, се казва в съобщението.

„Половин година по-късно представители на същата партия , вече като парламентарна опозиция, заеха обратна позиция, като настояха новото правителство да продължи да изпълнява бюджета, съставен от г-н Дянков, т.е. да продължи неговите фискални политики, критикувани по-рано от самите тях“.

„Изненадващо към тази позиция днес се присъедини Президентьт с наложеното от него вето, отново с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи, повтарящи тези на опозицията“, заявява Орешарски.“ Така той грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действия, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения и политически живот.

Наложеното от Президента вето възпрепятства набелязаните корекции във фискалната политика. Дори при евентуалното му отхвърляне от страна на НС остава ефект на забавянето на тези корекции с неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната“.

Орешарски допълва:

„Въпреки очевидната липса на диалогичност в поведението на Президента, Правителството запазва своето уважение към Президентската институция и ще продължи да се стреми към постигане на съгласие между двете институции в интерес на българските граждани.

Правителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и др. относно фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013г.“