Hilton Worldwide Inc. планира завръщане на борсата. Компанията е избрала четири банки, които да подготвят продажбата на емисия акции.

Собственикът на хотелската група се опитва да извлече печалба от възстановяването на имотния пазар в САЩ и от инвеститорското търсене на акции на компании, които излизат на борсата.

Hilton бе отписана от борсата от Blackstone Group LP през 2007 г. срещу над 18 млрд. долара и 7 млрд. долара задължения. Това бе и най-голямата сделка по дялово инвестиране в хотелската индустрия.

Сега от Hilton са наели Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc., Bank of America Merrill Lynch и Morgan Stanley като основни поематели за първичното публично предлагане на акции.

Хотелската верига може да се обърне и към други банки, преди да подаде заявление за IPO до регулаторните органи по-късно тази година.

Компаниите за дялово инвестиране агресивно намаляват дяловете в различни компании, на фона рекордните нива на щатските борсов индекси, които засилиха апетита на инвеститорите към предлаганията на нови акции.

В САЩ е имало 121 IPO-та от началото на годината до вчера. Това е най-високият им брой за този период на годината от 2007 г. насам, според данни на Dealogic.

Евентуално IPO би било кулминацията на завръшането на Hilton.

Хотелската верига изпитваше сериозни затруднения заради големите задължения при изкупуването от страна на Blackstone. Hilton, както и други вериги, имаше трудности с привличането на клиенти по време на финансовата криза и рецесията.

От Blackstone обаче преструктурират задълженията на Hilton и веригата в момента се представя по-добре на фона на възстановяването на пазара на търговски имоти, като отчита увеличение както в заетостта на стаите, така и в цените на нощувките.

Банките, които ще участват в IPO-то, се очаква да помогнат на Hilton да рефинансира близо 13 млрд. долара задължения.

Откакто Blackstone придоби Hliton, броят на хотелите, които веригата притежава, ръководи или отдава на франчайз, е нараснал до над 4 000, в сравнение с 2 900 преди това.