Въпреки че следващите спортове са станали много по-достъпни през годините, а думата "изключителен" е загубила блясъка си, спортове за богати все още процъфтяват и повечето от нас никога няма да ги опитат. Без значение колко глупави или колко скъпи са, богатите хора се редят на опашки за частни писти, за да покажат, че наистина са червиви от пари, купуват яхти, за да се включат в някой елитен клуб или грабват ските, за да се присъединят към ваканцията на приятелите си в Монако. Какви спортове предпочитат богатите, нека видим:

9. Скуош / Тенис / Ракетбол

И трите спорта дълго остават приоритет на богатите. Кортове можело да бъдат видени само в частни резиденции и градски клубове, в които възрастни бизнесмени отиват след работа да играят със своите бизнес партньори. След това те сядали в кожени кресла на клуба с чаша ликьор, за да обсъждат делата си. Всички ракетни спортове изискват умения и издръжливост, което показва, че само защото спортът е монополизиран от богати хора, не е непременно нещо лигаво. Спомнете си скуош сцената в Wall Street или тениса във "Флеч."

8. Jai Alai /Пелота

Обезсмъртен в "Маями Вайс" Jai Alai е спорт, с който във филма искат да покажат динамизма на колумбийския наркобарон. С южноамерикански корени, Jai Alai е спорт, който се играе с хвърляне на топката в стената и след това се опитвате да я хванете с нещо, което прилича на рог. Заради топката го наричат най-бързия спорт в света, което още веднъж доказва, че липсата на интересна игра често се компенсира от богатите с голяма опасност.

7. Ветроходство

Някои спортове са популярни сред богатите хора, само защото се нуждаят от много пари и свободно време. Ветроходството е добър пример. Дискусията за това дали ветроходството ще го бъде или не приключи преди около десетилетие, когато Prada реши да спонсорира лодка в Купата на Америка и представи на света обувки за ветроходство по 400 долара.

Вижте още: Най-страховитата състезателна писта в света се продава за 165 млн. долара

6.Поло.

Кръстникът на богаташките спортове. Не само безумно скъпо с безбройните си логистични бариери, но и в добавка- цената скача драстично заради породистите коне. Двоен смъртоносен удар. Самата игра не е нито сложна, нито интересна. Къде се играят мачове по поло? Санта Барбара. Аспен. Пампасите на Аржентина.

5. Езда.

Ето един малък трик, който богатите хора използват, за да ви покажат, че не сте един от тях: "Отивам на езда" . Ако не можете да ги придружите, значи не сте един от клуба."Езда" на езика на богатите означава елитни и безбожно скъпи породи коне, затворени клубове и скъпа екипировка. Ако попитате защо му е на някой да язди кон в епохата на автомобилите, отговорът би бил: „Защото мога да си го позволя“.

4. Ски

Ските изпреварват сърдечно-съдовите заболявания като убиец номер едно на богати хора. Най-добрите скиори в света определено не са богати хора, но по-голямата част от любителите скиори са. Зимата привлича богаташи от всички краища на земята в едни от най-скъпите и луксозни курорти в Европа. Любимият е разбира се Куршавел във Франция- място на скъпи бутици и едни от най-стръмните черни писти в света.

3. Лакрос

Лакрос е вратата към богаташките спортове. Лакросът се счита за най-стария северноамерикански спорт и по произход няма нищо общо с богатите. Впрочем и не е толкова скъп. Богатите го обичат просто от желание да демонстрират демократичност – какво по-либерално от това богат колежанин от скъпо католическо училище да играе игра, заимствана от индианците.

2. Гребане.

Помните ли Тайлър и Камерън Уинкълвос в „Социална мрежа“? Колкото лакросът се стреми да заличи границата между богати и простосмъртни, толкова гребането се опитва да я подчертае. Гребането е скъп спорт - лодките и греблата не са евтини, но освен това трябва да си намерите навес за лодки, което означава, че всъщност трябва да си купите недвижим имот до река, да имате арсенала от учебно оборудване за отбор и разбира се – съответния брой хора.

1. Голф.

Вижте още: Най-скъпите голф игрища в света

Голфът е станал много по-егалитарно занимание през последните десетилетия, поне на пръв поглед. За да играете голф, трябват клубове. Клубовете могат да бъдат евтини, но добрите клубове струва толкова, колкото лоша кола. В момента, в който решите да играете голф, ще се нуждаете от курс – можете да отидете на евтин курс, но наистина добрите курсове струват състояние. После ви трябват 25 000 долара годишно за такса в затворен клуба на богаташи като вас. После си пригответе около 100 долара за бакшиши при всяка игра. Трябва ли да ви казваме и колко струват добри стикове за голф? Количка? Спортен екип? Да, вие можете да играете голф, но не и с богатите.