Дълговете към държавната хазна с изтекла давност (отпреди 1.01.2008 г.), не се погасяват автоматично. Ако искате те да бъдат отписани, трябва да се подаде писмено възражение пред НАП, предупредиха от приходната агенция.

Възражението може да се подаде лично или да се изпрати по пощата до офиса на НАП по постоянен адрес за гражданите или по регистрация на фирмите. Крайният срок за подаване на тези възражения за отписване на стари дългове с изтекла 5-годишна давност е краят на 2013 г.

Този срок беше даден заради единната сметка за плащане на данъци и осигуровки, която беше въведена от началото на настоящата година. С нея при плащане към хазната се погасява първо най-старото задължение.

Дълговете с изтекла давност обаче не могат да бъдат отписани служебно от данъчните. Ако искате, можете да си платите и старите задължения и никой няма да ви върне парите, посочва standartnews.com. Задълженията с изтекла давност просто не могат да се събират принудително.

Затова 2013 г. е дадена като гратисен период, през който хората и фирмите може да поискат да бъдат отписани старите им задължения. Ако не го направят, от началото на 2014 г. с плащане към единната сметка на НАП ще се погасяват първо именно тези дългове с изтекла давност, тъй като те са възникнали най-рано.

Електронна справка в сайта на НАП вече показва всички задължения и направени плащания на фирми и физически лица. Освен дълговете за данъци и осигурителни вноски, електронната услуга дава достъп и до информация за неплатени глоби и санкции, наложени от различни държавни органи и изпратени за принудително събиране от НАП, допълват от приходното ведомство.

Достъпът до информацията става с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офисите на НАП. ПИК се получава веднага, ако заявлението за издаването му е подадено в офиса на НАП по постоянен адрес на гражданите или адреса на управление за юридическите лица.

Ако заявлението се подаде в друг офис на НАП, ПИК се дава в срок от 7 дни.

Повече информация за плащането на данъци и осигуровки, процедурите за издаване на ПИК и отписване на задължения може да се получи на информационния телефон на НАП 0700 18 700 на цената на стандартен телефонен разговор.