В момента в столицата повечето минерални бани са изоставени. Сега сградите им тънат в разруха. Вместо да допринасят за благоденствието на града, потоци термална вода се изливат в канализацията или остават скрити в недрата на столицата.

Тези извори на София правят града уникален, казва хидрологът проф. Костадин Щерев пред БНР. Това е така, защото всеки термален извор е с различна минерализация, с различно съдържание на разтворени вещества, както и окислителни или алкално-киселинни свойства.

Това дава възможност за богато практическо приложение на водите. Съдържанието им в северната, южната, източната и западната част на софийската котловина е коренно противоположно, а това многообразие е истинско богатство, казва Костадин Щерев и уточнява:

"Общо в недрата на Софийската котловина и на територията на столицата се генерират около 500 литра в секунда термални води. Най-ниските нива на температурите им са от 30-35 градуса по Целзий, като някои достигат до 80-90 градуса.

Количеството топлинна енергия на тези води се оценява на около 50 мегавата. От този термален потенциал, благодарение на естествено бликнали извори или такива, направени чрез сондажни съоръжения, се извличат около 80 литра в секунда. Тоест, от възможния потенциал 500 литра в секунда, на повърхността бликат 80 литра/сек.

Луксозни курорти: къде са се къпали императорите

От тях в момента се използва горе-долу една пета част. Има голяма пропаст между потенциала на минералните води и използването им. За да се достигне и използва цялото количество от 500 литра в секунда, са необходими програми и проекти за разкриването му."

Допреди двайсетина години софиянци ползваха това природно благо, освен за пиене, и в няколкото градски минерални бани с развити лечебни центрове в тях. Известни такива центрове са Овча купел, Горна баня, Банкя, пише вестник "24 часа".

Освен това, техните сгради на около стотина години имат и богата архитектурна стойност. Красивата сграда на Централната софийска баня в сърцето на столицата сега е Музей за историята на София, но той все още не е отворил врати за посетители. Някогашните центрове за хигиена и релакс сега не функционират, а сградите им се разрушават постепенно - особено тези в Горна баня и Овча купел.

Единствено функционираща е минералната баня в софийския квартал Панчарево. Отдаването на концесия на някои от минералните извори даде тласък на индустрията за бутилиране на минерална вода. Няма обаче осезаем напредък в оползотворяването на това богатство на столицата, казва проф. Щерев. Има добри намерения.

Съществува Генерален план на София, който решава устройствените й проблеми в следващите 20-ина години. Той е одобрен от Общинския съвет, приет е от Народното събрание. Планът предписва използването на термалните води в бъдеще чрез изграждане на центрове и заведения с различни социални функции.