Минерална вода ще топли НДК. Ресурсът ще дойде от един от минералните извори в район "Лозенец", който се намира близо до ул. "Милин камък", научи "24 часа".

В момента направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община прави предпроектно проучване по искане на ръководството на НДК. Идеята е геотермалната централа в НДК да захранва басейна "Спартак" и хотел "Хилтън".

Предпроектното проучване трябва да приключи през лятото, а след това НДК да изготви бизнес план и евентуално да кандидатства за нисколихвен кредит по програма "Джесика" за финансиране.

"Ресурсът е доста сериозен - става въпрос за 80-100 литра в секунда и топлина на водата около 45-55 градуса. Старата Лозенска баня се е захранвала от този извор. Според стара карта навремето е имало 14 сондажа.

До момента сме открили само 4 от тях, които са занемарени. Ако открием и останалите, с този ресурс може да се отопляват доста сгради", смята главният архитект на София Петър Диков.

Единият от сондажите е на около 300 м от НДК. В двореца на културата има енергиен център и няма да е нужна отделна сграда за геотермалната централа. Според Диков годишно НДК плаща за отопление 2.5 млн. лв.

Предварителните разчети показвали, че инвестицията в нова централа, която да топли и малкия НДК, и административната сграда, щяла да се изплати за 4-5 г.

В момента се проверява дали наистина има тръбни връзки между НДК и басейна "Спартак", както се твърди, за да може и плувният комплекс да се топли с минерална вода.

Идеята е там водата да не се ползва само за отопление, но и за пълнене на басейните. Така щели да се спестят минимум 700 000 лв. годишно.

Интерес към проекта са проявили и собствениците на хотел "Хилтън". Те искали да се включат, защото имали идея да правят СПА център с минерална вода.

Според Диков проектът може да се доразвие на по-късен етап, като се използват и останалите сондажи.

"В района се намират три училища - 35-о, 120-о и търговската гимназия. Около тях има и две детски градини. Наблизо е и Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Според различни проучвания в Софийското поле има минерални извори с капацитет да произвеждат между 500 и 700 мегавата енергия, а ние внасяме газ от 4500 км. В този случай поговорката "Вода газим, жадни ходим" важи с пълна сила", заяви Диков.

Засега проектът за изграждане на геотермална централа, която да използва капацитета на извора до Централната минерална баня, е замразен. Идеята беше централата да отоплява сградите на направление "Архитектура и градоустройство", бившия Партиен дом, Министерския съвет и социалното министерство.

Идеята била "Топлофикация - София" да кандидатства за финансиране по програма "Джесика". Заради лошото състояние и големите дългове на дружеството обаче се оказало, че то няма как да получи нисколихвен кредит. В момента се търси друг вариант, за да бъде реализиран проектът.