Срущу сумата от 1 000 долара сърфиращите в интернет могат да си купят екскурзия от Ню Йорк до Лондон за три седмици, ползвайки сайта за резервация на билети Priceline.com. Срещу същата сума могат да си купят малко повече от една акция от компанията, чрез която ще си резервират почивката – Priceline.com.

Акциите й са изключително близо до психологическата граница от 1 000 долара и са на път да станат първата компания от широкия индекс S&P 500, която ще я премине.

След по-добри от очакванията резултати в края на миналата седмица ценните книжа на Priceline.com поскъпнаха с 5%, достигайки нивото от 992 долара. Впоследствие върнаха малко и приключиха вчерашната си търговия при нива от 958 долара - все още добре позиционирани за тест на 1000 долара.

Повече от десет анализатори дават ценови таргет за акциите на компанията над 1 000 долара, като най-високите прогнози достигат до 1 200 долара за акция.

Печалбата на компанията се очаква да се повиши с 27% през настоящата година и с допълнителни 23% през следващата - до близо 50 долара на акция.

Друго обяснение за високите цени на акциите на Priceline.com са обратният сплит едно към шест, направен от компанията през 2003 г., след като ценните й книжа поевтиняха до едноцифрена стойност при „пукането на интернет балона“ през 2000 г.

Акциите на Priceline.com са едни от малкото на технологична компания, върнали се на нивата си от преди „интернет балона“. За сравнение, те достигнаха своята рекордна стойност при 974 долара през 1999 г.

Друг фактор за флиртуването с 1000 долара е липсата на сплит при акциите й. Тази мода за високи цени на акциите може да бъде наблюдавана и при други компании, като Google при нива над 800 долара, MasterCard Inc. около 630 долара и Аpple Inc. около 465 долара.

Средната цена на акциите от широкия щатски индекс S&P 500 е при рекордното ниво от 70 долара, което е далеч над средното от 52 долара през 2007 г.