Доскоро най-обичаната от мениджърите на хеджфондовете щатска компания Apple изпада до трета позиция в тази класация, според данни на стратезите от Goldman Sachs. Едва 67 фонда (11%) държат акции на компанията сред 10-те си най-големи позиции спрямо 109 (19%) през изминалото тримесечие.

От началото на годината акциите на щатския производител на потребителска електроника са поевтинели с 12%.

Новият фаворит на фондовете е AIG. Към края на последното тримесечие на миналата година 117 фонда са имали позицията, а тя е била сред 10-те най-големи в 80 фонда.

Книжата на AIG са поскъпнали с 22.5% от средата на ноември, или близо два пъти повече от повишението на S&P 500 за същия период.

Анализатори от Goldman са дали ценови таргет на компанията от 43 долара, което е с 14.5% над цената им на затваряне от вчера при ниво от 37.57 долара за брой. Застрахователят ще обяви своите резултати днес след затварянето на щатския пазар.

На второ място сред „любимите“ на фондовете позиции е Google. Компанията е била в топ 10 на позициите в 73 фонда, като позицията е попадала в портфейлите на общо 104 фонда. Акциите на компанията са поскъпнали с 11% от началото на годината.

Не е случайно, че книжата на компанията достигнаха историческо ниво на затваряне в началото на тази седмица.

Следващите любими на хеджфондовете позиции включват имената на Citigroup, Nexen, JPMorgan Chase, priceline.com, Microsoft, General Motors и Qualcomm.