Nokia печели сериозни позиции на развиващите се пазари с нискобюджетните си модели от сериите 500, но това е за сметка на сериозни понижения в продажните цени.

Хитовият нискобюджетен модел на компанията Lumia 520 се радва на сериозни продажби това лято в САЩ и Азия. Той успешно се конкурира с един от най-продаваните модели в нискобюджетния клас на южнокорейският лидер Samsung Samsung S Duos.

Този август цените на модела са в диапазона под 160 долара в Индия (235 лева), което се приема за най-ниския ценови сегмент за смартфони.

Моделът предлаган от T-Mobile и AT&T под бранда 521 се предлага за 130 долара в САЩ без договор (192 лева).

И докато според специалистите сериозното понижение в цените на тези модели, които стартираха при нива от над 200 долара без договор, ще инициира сериозно повишение на продадените обеми, специалистите се тревожат, че това ще е за сметка на печалбата.

Явно от Nokia са готови да жертват финансовия си резултат за няколко тримесечия, за да повишат сериозно обемите и доверието на потребителите към неособено популярната система Windows.

Въпросът, който остава да си зададем, е защо у нас този модел се предлага от почти всички на пазара на цени между 350 и 370 лева, след като би следвало да се причисляваме към развиващите се пазари, където покупателната способност не е по-висока.