Безплатен масаж и зала за танци, видоконзоли и хамаци, свободно работно време и безплатен чипс. Къде е всичко това?

В офиса на руската търсачка Яндекс в Санкт Петербург.

Времето на сътрудниците не е регламентирано: офисът е отворен 24 часа, седем дни в седмицата, за да могат да отидат на работа, когато желаят.

На главната рецепция ги посреща бутон с надпис „Намери“ и жълта стрелка.

„Тук всичко е направено така, че да е готино и удобно“, описва офиса един от сътрудниците.

В момента те заемат два етажа от сградата, а скоро се очаква да разполагат и с трети етаж.

Всички служители могат да пишат постените, покрити със специална пяна. Навсякъде могат да се видят програмистки кодове и формули, за които конкурентите биха се избили.

Всеки сътрудник сам е определил как иска да изглежда работното му място.

Самите етажи са оформени в съответната символика: стени, указателни стрелки и елементи от интерфейса показват, че това е офис на търсачка.

Тези, които искат да открият конферентната зала, се нуждаят от карта на Санкт Петербург, тъй като офисът възпроизвежда основните забележителности на Северната Венеция.

А с какво се занимават служителите в работно време?

Те рисуват, жонглират, играят на джаги и хокей, покрай това намират време и да програмират.

При такава работа, свързана с огромен разход на калории, се налага сериозно да се следи какво има в бюфета. Тук непрекъснато се приготвят закуски, вари се чай и впрочем – тук можете да помолите да ви зашият копчето, ако се е скъсало.

Преди много години, когато руската търсачка току-що е започвала, майките на програмистите постоянно носели храна в офиса. Те първо хранели децата си – програмисти, после техните сътрудници, а после и гладните съседи и съседите на съседите.Като спомен от тези времена в Яндекс работят шест „лели“, които обслужват общо 638 служители.

Всеки, който работи в офиса, има безплатно паркомясто.

Библиотеката на търсачката е пълна с книги, които самите сътрудници са купили за сметка на компанията. Така се оказва, че в нея освен класически книги за програмиране, има и стари филми, списания и художествена литература.

Служителите имат право на три безплатни масажа в седмицата.

Цигарите, чипсът , шоколадът и колата – всички слабости на истинския програмист се зареждат редовно и се намират в неограничено количество.

А за тези на диета – на изхода има кантар.

По време на празници компанията има специално перо, за да могат служителите да реализират идеите си. Например пред Коледа в офиса били монтирани ски атракциони.

Със зала за фитнес вече едва ли можеш да впечатлиш, но виж- залата за танци, е новост.