Президентът Росен Плевнелиев изрази безпокойство от липсата на конкретно разпределяне на средствата при актуализацията на бюджета:

„Правителството може да изхарчи завишените разходи на практика както намери за добре“, обезпокоен е пр. Коректният подход е друг. В закона да е записано кой какви средства допълнително ще получи и за какво.

Надявам се НС да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса и необходимите средства да бъдат предвидени по съответните пера.

1, 2, 5 млрд. лв. да вземем дълг е добре и аз бих го подписал на секундата, при условие че отива за енергийна ефективност, за инфраструктура, а не да се похарчи 1 млрд. за текущи разходи“, каза президентът Росен Плевнелиев, предаде БНР.

Основният довод, с който миналата седмица президентът върна част от текстовете за бюджета, бе съмнения в прозрачността на допълнителните разходи на кабинета и целесъобразността на новия заем. Правителството поиска поправките в бюджета за допълнителни социални разходи, разплащане с бизнеса и земеделците и поддръжка на фискалния резерв.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че приемането на поправките в бюджета е изискване на "здравия разум":

Неслучаен е фактът, че социалните ни партньори - работодателските организации и синдикатите, имаха единодушно мнение, че актуализацията е необходима. Надявам се преодоляването на ветото да бъде факт, за да можем действително да променим някои политики, които никой не харесваше в последните три години и половина в това число и ръководството на ГЕРБ.

На вчерашната среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество единствено Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България отказа да подкрепи актуализацията на бюджета. Синдикатите подкрепиха предложенията на правителството с уговорката, че социалните разходи трябва да бъдат увеличени още повече.