Представете си следната картина - навън е жега, седите си на дивана, гледате телевизия, а климатикът над вас кротко работи. И изведнъж идилията се разпада, токът спира, а с него и всички включени уреди. Токов удар.

Какво трябва да направите, за да получите обезщетение? "Труд" се обърна с този въпрос към трите най-големи доставчици на ток у нас - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". И трите дружества обясниха, че ситуацията е описана в общите им условия с потребителите. Ето какви са стъпките, които би трябвало да предприемете, според тях.

1. В тридневен срок от понасянето на щетата трябва да се обърнете към енергото. Оттам трябва да изпратят екип до 24 часа след сигнала, който да издаде констативен протокол, че уредът е изгорял след токов удар.

Не са предвидени ситуации обаче какво трябва да направи човек, ако токовият удар стане по време на неговата почивка и той се върне след повече от три дни. В общия случай от енергото отказват да приемат закъснели жалби, показа проверка на "Труд".

2. След като се сдобиете с констативен протокол, давате съответната техника за ремонт. С получената фактура от майстора отивате в енергийно дружество. В срок от един месец то трябва да ви върне парите за ремонта. На пръв поглед ситуацията изглежда от проста по-проста, но практиката показва точно обратното.

3. Не са редки случаите, в които представителите на енергийните дружества ви съобщават, че повредата на уреда не е от токов удар. Единственият изход в тази ситуация е да отидете в оторизиран сервиз за съответната техника и да поискате становище от него.

Ако заключението на специалистите е, че уредът е изгърмял вследствие на токов удар, трябва да се обърнете към съда. В интернет пространството не са рядкост публикуваните решения на съда, които задължават енергото да плати на ощетения потребител.

Обезщетенията могат да достигнат и до 150 хил. лева, какъвто е случаят с варненско семейство през 2007 г. Вследствие на токов удар изгаря цялата къща, но доставчикът на ток - по това време Е.ОН (сега регионът се обслужва от "Енерго-про") не желае да покрие щетите, докато семейството не завежда дело и съдът принуждава енергото да се разплати.

Изгубеното време е една година. Проверка на "Труд" показва, че подобни дела продължават от няколко месеца до година и половина.

4. Има няколко ситуации, в които енергийно дружество може да откаже обезщетение. Ако токът е некачествен вследствие на бедствена ситуация или заради независещи от доставчика обстоятелства.

Освен това абонатът, който си търси правата, трябва да е изряден платец на сметки, както и да не е правил опити за кражби на ток. Важно е и съответният уред, който е изгорял, да бъде използван правилно и по предназначение.

Един от последните примери за проблеми с изплащането на обезщетения е в софийското село Мусачево. На 31 януари става авария по електроразпределителната мрежа и много уреди в селото изгарят.

От доставчика в Западна България първоначално отказват да платят щетите, като се мотивират с гръмотевична буря. По-късно се оказва, че по време на токовия удар такава не е имало и от дружеството обещават да покрият щетите.

Как да пазим техниката

Ако живеете в район, в който напрежението в електрическата мрежа не е стабилно, е добре да вземете мерки, преди да изгърми някой от уредите ви. В момента на пазара се предлагат три вида устройства, които могат да спасят техниката - UPS, протектори и разклонители с бушон.

Най-сложното устройство е UPS и то се използва при скъпи машини и компютри. Освен че изравнява падовете и скоковете в напрежението, то акумулира енергия и действа като резервно захранване в случай на авария. Цената му е между 99 и 2000 лв.

Протекторите и разклонителите с бушон са т.нар. устройства за еднократно спасение. Те обират токовия удар, но изгарят. Цените им варират от 8 до 20 лева, показа проверка на "Труд". В тях може да включите до пет уреда, ако вашата мрежа може да издържи натоварването.