"Часът удари: длъжността или сметката в чужбина", обобщава "Комерсант". Тримесечният срок изтече - всеки руски чиновник, депутат или парламентарист, неуспял до вчера да се отърве от сметките и активите си в чужбина, трябва вече или да напусне по собствено желание, или да бъде уволнен като изгубил доверие, посочва изданието.

Новият закон цели да гарантира националната сигурност и да осигури нови инвестиции за руската икономика. Той обхваща лицата, "натоварени по служба да вземат решения, засягащи суверенитета и националната сигурност на Руската федерация".

Казано просто, ако един чиновник или депутат си пази ценностите в чужбина, за чужденците е по-лесно да го притиснат, щом се решава нещо, пояснява пред "Росийская газета" Анатолий Аксаков от руската Асоциация на регионалните банки.

Законът се очаква да премахне раздразнението в обществото - голяма част от хората усещат елита като чуждо тяло за страната.

Властите се стремят да национализират елитите, да прехвърлят интересите им от чужбина в Русия, коментира Павел Кудюкин от московското Висше училище по икономика.

Според експертите има начини забраната да се заобиколи, но "животът става все по-прозрачен" и са твърде "малко гаранциите, че няма да изплуват данни за тези сметки".

Трудно е да се определи колко души засяга новият закон, а никой не може да каже колко сметки са открили в чужбина руски чиновници и депутати. Само цивилните държавни и общински служители в Русия са 1.7 милиона души, казва Кудюкин. Но добавя: "Това не значи, че всички имат сметки в чужбина или реална възможност да си открият такива".

"Комерсант" припомня, че парламентаристи и чиновници в Русия вече се видяха принудени да прехвърлят собствеността си в чужбина на трети лица. Но засега няма масов отток на кадри – от правителството си тръгна само зам.-министърът на комуникациите Денис Свердлов, чиято съпруга има сметка в чужда банка, пише всекидневникът.

Заради недеклариран апартамент в Маями изгоря мандатът на депутата от "Единна Русия" Владимир Пехтин, шеф на комисията по етиката в Държавната дума. Горната парламентарна камара не разсекретява статистиката по сметките и активите, но шефът на ресорната комисия Юрий Воробьов заяви, че "всички, предпочели да се занимават с бизнес", вече са напуснали руския Сенат.

Освен "хора от списъка на "Форбс" изданието изрежда бивши сенатори, напуснали заради двойно гражданство и сметки в чужбина; други се отървали от задграничните си активи или дарили средствата си извън Русия за благотворителни нужди.

Имаше и оставки на регионално равнище - поста си напусна примерно председателят на местния парламент в Чукотка Роман Абрамович, включен в класацията на "Форбс", припомня БТА.