Берлин е най-големият град в Германия и вторият най-населен на територията на Европейския съюз след Лондон. В немската столица живеят над 4.5 милиона души, а водните площи, горите, парковете и градините представляват около една трета от територията на града.

Берлин е световно известен с културното, политическо, медиийно и научно значение, което го прави една от най-популярните туристически дестинации в Европейския съюз. В периода 1961–1989 г. градът е разделен на източен и западен от Берлинската стена – и досега символ на Студената война.

В Берлин се намират някои от най-престижните европейски университети, изследователски центрове, паметници на културата, музеи и много забележителности.

За някои от тях ще ви разкажем от личен опит, с препоръка да ги разгледате сами, ако имате път към немския мегаполис.

Преди броени дни бе отбелязана 52-ата годишнина от началото на строителството на Берлинската стена, която близо три десетилетия разделяше ГДР от Западен Берлин. Съвременните политици, начело с германския канцлер Ангела Меркел, както и много нашумелия в последните години преизбран кмет на града – Клаус Воверайт, обръщат голямо внимание на тази годишнина, изнасяйки речи пред немското население.

Този исторически въпрос е все още много актуален и обсъждан, а фактът, че можете да видите огромни автентични останки от Берлинската стена, както и няколкоетажен музей, посветен на нея, ще ви припомни колко неизличим е този период от историята на модерна Европа. Останките от стената са така добре запазени, че можете да почувствате лесно мащабите на това разделение.

Един от най-грандиозните символи на Берлин е Берлинската катедрала, известна още като Берлинер Дом. Тя е разположена в западната част на града и се отличава с изящната си архитектура и внушителни размери. Проектирана първоначално като бароков образец, Берлинската катедрала е завършена в неокласически стил от берлинския архитект Карл Фридрих Шинкел през 1905 г.

Този паметник на културата се издига на Музейния остров над реката Шпрее – едно от най-емблематичните места в града, което привлича хиляди туристи целогодишно. Но най-впечатляващото нещо, свързано с катедралата, е, че тя не е субсидирана от държавата, а се издържа единствено и само от туристическите билети, които можете да закупите срещу 7 евро, а с намаление входът ще ви струва само 4 евро.

Когато влезете вътре, можете да се насладите на невероятния простор и красиви олтари, а тихата музика на орган, по време на литургия, няма как да не ви очарова.

Музеят Пергамон, също разположен на острова на музеите, е сред най-впечатляващите забележителности в Берлин. За построяването му са били необходими 20 години. В него можете да видите олтара на Пергамон, пазарната порта на Милет и вратата на Ищар, като всички тези експонати са взети от оригиналните места на разкопки.

Музеят е разделен на няколко секции – антична колекция, музей на Средния Изток и музей на ислямското изкуство. Посещаемостта му е изключително висока – около 850 000 души годишно искат да го разгледат – така че пригответе си няколко часа за дългата опашка на влизане и за огромните помещения с антики, цялото изживяване си струва.

Александерплатц е може би най-известният площад в Берлин, а едва ли има по-берлински символ от телевизионната кула, която се намира на него. Отново в близост до река Шпрее и в самия център на града, на този площад се разминавате с огромни тълпи от хора, голяма част от които, туристи от цял свят.

На това място винаги е било многолюдно и шумно още от Средновековието, когато там е било централното градско място.

Днес на Александерплатц се пресичат три линии на метрото, както и доста трамваи и високоскоростни влакове. Самите берлинчани често го наричат само Алекс, визирайки зоната на големия квартал, започващ от Молщрасе в североизточната част и стигащ до Шпандауер Щрасе и кметството в северозападната част.

Потсдамер платц е друг много известен площад в Берлин, който ще ви впечатли с модерната си архитектура, мащабни административни сгради, великолепни ресторанти, като италианския Vapiano (препоръчваме го на всеки!), а също и с безценната му близост до други задължителни и не случайно забележителни места.

Бранденбургската врата е друг знаменит символ на германската столица. Подобно на Триумфалната арка в Париж, Бранденбургската врата е едно от най-важните места в Берлин.

Там денонощно е пълно с туристи, но по-впечатляващото е, че няма по-хубав маршрут, за да стигнете до нея – Фрийдрихщрасе и булевардът Унтер ден Линден са най-хубавите улици, по които можете да тръгнете, за да стигнете до историческия монумент.

Хакешер Маркт също е място, на което можете лесно да си създадете хубави спомени – навсякъде има зеленина и дървета, на него са разположени някои от най-специалните и добри кафета в града, а на самия пазар можете да откриете наистина красиви и автентични сувенири, както и всякакви картини, полароиди и малки неща, които ще ви се прииска да вземете.

Зоологическата градина в Берлин е най-старата и известна зоологическа градина в Германия. Отворена през далечната 1844 г., тя е разположена на огромна площ и разполага с над 15 000 вида животни. Това я прави една от най-обширните колекции животински видове в света и затова ви съветваме да ѝ отделите поне половин ден, за да разгледате изумителните животни, живеещи в нея.

Несъмнено има още много забележителноси и места, които трябва да се посетят, но освен тях в Берлин можете да видите и много от световните музикални артисти, които често избират именно този град за начална точка на турнетата си.

Берлин е известен и с кинофестивалите си, театрите, оперите си, както и с прекрасната атмосфера на града изобщо, която лесно може да ви подтикне да посетите града за втори или за пореден път.