Средностатистическият американски дом е с площ 222 кв. метра, има 3 спални, две бани, трапезария, кухня, всекидневна и гараж за две коли.

Прави ли ви впечатление обаче, че в луксозните имения има голям брой бани, като понякога те са повече от броя на спалните.

В Лос Анджелис брокерите казват, че клиентите искат поне две бани за всяка спалня.

По традиция големите имения имат по една баня за всяка спалня, като главната има две. Общо взето, в богаташката къща никой не иска да дели баня и всеки трябва да се къпе необезпокояван от останалите. Размерът на новостроящите се домове обаче се увеличава, а с това нараства и броят на тези помещения.

Това е баня на имение състоящо се от две къщи в Аспен. Във всяка къща има малък спа център. В цялото имение има общо 12 спални и 18 бани

В района на Лос Анджелис луксозните домове са с площ от най-малко 930 кв. метра. Днес новите къщи са с площ от порядъка на 1400 – 1800 кв. метра. С такава голяма площ броят на баните вече зависи и от географията. Трябват отделни бани за всекидневната, за трапезарията, близо до вратата за двора, със сигурност близо до басейна. Естествено трябва да има бани за персонала, като домашни прислужнички, градинари и прочие. Те трябва да достъпни отвън, без да се налага да се влиза много навътре в дома.

В големите къщи собствениците често правят големи партита. Така че към трапезарията и всекидневната трябва да има доволно количество бани, за да не се ползват тези на семейството.

Те обикновено приличат на тоалетните в скъпите заведения – в тях има луксозни сапуни, саксии с цветя, огледала и т.н.

В САЩ съществува и понятието половин баня. Там под „баня“ се разбира „баня + тоалетна“. Половин баня означава само тоалетна. Често може да видите обява за огромна къща, в която има 7,5 бани. Това са 7 бани с тоалетна и една тоалетна (най-вероятно за гости на долния етаж).

Виж още: 22 идеи за банята

Обява за имение във Финикс изглежда така: къща с площ 1950 кв. метра, построена през 2010 година, с цена 9.4 млн. долара, има 9 спални и 13 бани. Когато гостите излязат от огромната всекидневна, където са на парти, те ще имат на разположение 3 бани на долния етаж, като останалите са на горния етаж и са само за собствениците.