Много от нас пият кафе всеки ден, но какво всъщност знаем за кофеина? Това вещество с естествен произход има горчив вкус и способността да стимулира централната нервна система, поради което ви ободрява. В умерени дози кофеинът има благотворна полза върху вашето здраве, подобрява паметта, настроението и концентрацията ви. Кафето, основен източник на кофеин, има много благотворни свойства като намаляване на риска от Алцхаймер и някои видове рак.

Въпреки това, злоупотребата с кофеин може да предизвика наред с други ефекти сърцебиене, безсъние, безпокойство и нетърпение. Спирането изведнъж може да доведе до симптоми на абстиненция като главоболие и раздразнителност.

Нека видим десет малко известни факти за кафето:

Декофеиново не е същото като напитка без кофеин

Мислите си, че в следобедните часове е по-добре да изпиете безкофеиново кафе, за да избегнете негативите на стимуланта? Помислете пак! Според Journal of Analytical Toxicology, изследване сред девет вида безкофеиново кафе е показало наличието на кофеин в осем. То е варирало между 8.6 мг и 13.9 мг, което наистина е по-малко от 95-200 мг, съдържащи се в обикновеното кафе. Една Coca-Cola (330 cl) пък съдържа 30-35 мг.

Идеята е, че ако се опитвате да избегнете кофеина, но злоупотребявате с безкофеиновото кафе, вие в крайна сметка ще поемете доза, колкото съдържат едно или две кафета. „Хората, които са били посъветвани да се откажат от кофеина, като тези с бъбречни заболявания или тревожност трябва да имат предвид това.", обяснява д-р Уилям Мейпълс в Университета на Флорида

Ефектите на кафето се усещат в рамките на минути.

Според Американската академия по медицина на съня, кофеинът достига най-високото си ниво в кръвта след 30 до 60 минути. Тялото обикновено се освобождава от половината от симуланта за 3 до 5 часа, а останалият кофеин може да оцелее 8 до 14 часа . Някои хора, особено тези, които не консумират редовно кофеин, са по-чувствителни от други към тези ефекти. Експертите по съня често не препоръчват да приемате кофеин по време на осемте часа преди лягане, за да се избегне безсъние.

Ефектите не са еднакви за всички.

Ето какво съобщава New York Magazine : „Като цяло, жените метаболизират кофеин по-бързо, отколкото мъжете.

Пушачите два пъти по-бързо, отколкото непушачите.

Жените, които пият противозачатъчни, три пъти по-бавно в сравнение с другите жени.

Азиатците метаболизират по-бавно, отколкото на хората от другите раси“

Енергийните напитки често не съдържат повече кофеин от кафето.

По дефиниция, човек може да смята, че енергийните напитки съдържат кофеин. Но много от популярните марки съдържат много по-малко, отколкото добрата стара чаша черно кафе . Например според Mayo Clinic един Ред Бул съдържа 76-80 мг кофеин, в сравнение до 95 до 200 мг за чаша кафе. Въпреки това, тези енергийни напитки често съдържат тонове захар и непроизносими съставки, които също имат стимулиращ ефект върху организма, но по начин, по който едва ли бихте искали.

Силното кафе всъщност съдържа по-малко кофеин от леките кафета

Силният наситен вкус на кафето ни кара да мислим, че съдържа повече кофеин. Всъщност е обратното – силният вкус на кафето се дължи на печенето на зърната, което изгаря кофеина. Леките непечени кафета, известни като зелено кафе, всъщност съдържат всички ползи на кафето – полифеноли и кофеин, но в по-големи количества.

Кофеин има в повече от 60 растения.

Чаени листа, ядки от кола (които имат вкус на кока-кола) и какаови зърна - всички съдържат кофеин. Кофеин има в листата, семената и плодовете на голямо разнообразие от растения.

Различните кафета не съдържат еднакво количество кофеин.

Когато става дума за кофеин, всички кафета са създадени равни, но според едно скорошно проучване на Центъра за наука в интерес на обществото (Center for Science in the Public Interest) различните марки се различават значително по размера на стимулантите, които те предоставят. Кафето на McDonald's, например, съдържа 9.1 мг на 30 сантилитра, а Starbuck съдържа 20.6 мг.

Американците консумират по 200 мг дневно

Според Американската агенция за храните и лекарствата (FDA ), 80% от пълнолетните американци консумират кофеин ежедневно, с лична консумация от 200 мг на ден. За да бъде ясно, американският потребител на кофеинови напитки пие средно две чаши кафе или четири чаши газирана напитка.

Но САЩ е далеч от най-големите потребители.

Според проучване на Би Би Си, Финландия спечели титлата на страната, която консумира най-много кофеин, със средно за възрастен 400 мг / ден. Според FDA, 90% от хората по света консумират ежедневно кофеин в една или друга форма.

Можете да намерите кофеин не само в напитките.

Съгласно друг доклад от FDA, над 98% от кофеина се приема от напитки. Но има и други източници на кофеин, някои храни, като шоколад (30 грама шоколад съдържа 5 мг кофеин) и някои медикаменти. Според Cleveland Clinic, съчетаването на болкоуспокояващо с кофеин го прави 40% по-ефективно и може да помогне на организма да абсорбира лекарството по-бързо.