Много хора си поставят за цел невероятни експерименти. Често те буквално хвърлят по този начин предизвикателство към обществото или се опитват да намерят отговор на някои важни въпроси. Предлагаме ви селекция от девет необичайни експерименти със собствения живот:

1. Мъжът, който прекарва една година без интернет

Подобно на много от неговото поколение, Пол Милър прекарва по-голямата част от живота си в активно използване на интернет. Той е постоянно онлайн от 12-годишен, а на 14 вече работи като уебдизайнер. 26-годишният Милър разбира, че в живота му "нещо липсва." Тогава той реши да направи смела стъпка и нещо малко по-страшно – да скъса захранващия кабел и да живее без интернет за една година.

Разбира се, той имаше много възходи и падения и направи някои интересни открития, събрани в неговия мини документален филм. Пол казва, че няма да се опитва отново да живее без интернет за толкова дълго време.

2. Човекът, който живее живота си "като експеримент"

Eй Джей Джейкъбс е главен редактор на списание Esquire, философ, занаятчия и социални експериментатор. Той е прекарал повече от десетилетие да задава конкретни въпроси, като например: "Мога ли да прекарам остатъка от живота си в Индия?" Или "Възможно ли е да се живее по правилата на Джордж Вашингтон в ежедневния живот"?. Издал е четири книги и множество статии за списания, в които описва в подробности всички сложни проблеми, с които се сблъсква по време на опитите си.

3. Човекът, който доброволно стана скитник

26-годишният Колин Райт иска да изживее живота си на ръба в почти всяко едно отношение. Той води номадски начин на живот, стопира коли на пътя и се мести в друга част на света на всеки четири месеца. Мястото, на което ще се премести се определя чрез гласуване в неговия блог. Той също напълно отказа парите за една година и не носи черно в продължение на шест месеца.

Идеята на всичките му експерименти е да се помогне на хората да започнат да мислят по различен начин, да опитват нови неща и да бъдат отворени за промяна. Можете да видите неговата вдъхновяваща реч на TED или да посетите блога му, за да гласувате за следващия етап.

4. Жената, която живее без захар

Захарта е прекрасен сладък продукт, с който, според някои проучвания, злоупотребата може да причини диабет, затлъстяване, гниене на зъбите, както и много други заболявания. Захарта е съставка в почти всеки краен продукт, консумиран от нас като храна. Не ми вярвате - погледнете състава на пакета. Но може ли да се откажете от нея напълно?

Една жена може - тя живее без захар от 1 януари 2008 г. , но държи името и да не се споменава в медиите. За сметка на това е създала блог, в който описва всички видове плодове, които съдържат захар, както и рецепти и съвети за начина на живот без подсладител.

5. Човекът, който живее 30 дни с изкуствена храна

Роб Рейнхарт е любител химик, решил да се премахне проблема с глада в света. Той има за цел да се създаде евтина алтернатива на твърдата храна, която ще съдържа всички хранителни вещества, необходими на човека. Чрез опити и грешки, той създаде течна диета, наречена "сойлент" в чест на измислена храна от филм със същото име. Той твърди, че живял 30 дни, като ял само тази полутечна смес, въпреки че има много скептици, които казват, че той е прибягвал до хранителни добавки, а и да не е -подлагането на такъв експеримент е опасно.

6. Жена, която живее без пари от 17 години

Хайдемари Швермер преживява всички етапи на съвременния капитализъм - от възхода до рецесията. В детството ѝ семейството ѝ се занимавало успешно с дистрибуция на кафе, но загубило всичко по време на Втората световна война. През целия ѝ живот, късметът все я настига, а след това отново се отвръщал от нея. Когато тя навършва 50, решава да проведе експеримент, за да провери дали ще успее да прекара една година без каквито и да е разходи, свързани с пари. Тя раздала всичките си пари и вещи, включително и обзавеждането на апартамента си, оставяйки само това, което ѝ е необходимо и може да се побере в един малък куфар.

Швермер живее без пари от 17 години и участва в документалния филм "Живот без пари", копия от който се разпространяват безплатно.

7.Доброволният отшелник.

Даниел Суело също живее без пари, но, за разлика от Хайдемари, той отказва всички удобства, които осигурява обществото, предпочитайки да живее в пустинята на Юта и самостоятелно да добива храната си. Той не участва в бартер с никого и отказва социално подпомагане. Въпреки това, не се отказва от достъп до интернет и редовно пише статии в блога си за "илюзията" на парите.

8. Йога 70 години живее без храна и вода

Ако заявлението на Прахиад Джани е истината, тогава той оспорва не само на изкушенията на обществото, а и целия жизнен цикъл. Джани твърди, че е спрял да яде и пие, когато е бил на 11 години. Сега на възраст 85, той живее като отшелник в пещера и прекарва повечето от времето си в медитация. Две изследвания в индийски болници през 2003 г. и 2010 г., съответно, се опитаха да проверят историята на отшелника. Първото проучване е продължило десет дни, а второто- 15 дни. И двата пъти той е бил в запечатана стая без санитарен възел. Лекарите казват, че преминал двата теста с изненадващ успех – не е ял, не е екскрементирал. Това обаче не е неопровержимо доказателство на историята. Учените планират нови тестове, а Джани в този момент, изглежда остава блажено неведение в пещерата си.

9. Семейството прекарва една година, без да купуват нищо, произведено в Китай

Тази идея не се основава на протекционизма и расовата омраза Сара Бонджорни просто искаше да покаже на хората колко са зависими от международната търговия, особено с Китай. През 2005 г., тя си обеща да купува за семейството си само онези неща, които не се произвеждат в най-многолюдната страна в света. Разбира се, че ѝ е трудно да се намери всичко – нищо „made in China” прави ежедневниte пътувания до магазина много по-сложни, но Сара е доволна: „Пазаруването за нас стана нещо значимо“, казва тя.