Животът може да се е появил на Марс и оттам да е дошъл на Земята с метеорити. Изследване на учени от института Уестхаймър в Гейнсвил, САЩ, подкрепя идеята, че Червената планета е била по-добро място за биологията, необходима за появата на живот. Всъщност всички сме марсианци, констатира проф. Стивън Бенър.Той представи резултатите от труда на конференция във Флоренция, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Изводите се основават на това как са се образували първите молекули, необходими за живот.

Учените отдавна си задават въпроса как атомите са се свързали в трите основни молекулярни компонента на живите организми - РНК, ДНК и протеини.
Молекулите, които се комбинират в генетичен материал, са много по-сложни от първичната "пребиотична супа" от органични химикали, каквито се смята, че са съществували на Земята преди повече от три милиарда години.

Според теорията първа се е появила РНК. Ако към основните органични молекули в "супата" се добави енергия, не се генерира РНК, а катран.
РНК се оформя, ако атомите бъдат вкарани в кристалната повърхност на минерали.

"Най-ефективните за целта минерали вероятно са били разтворени в океаните на ранната Земя, но на Марс са били повече", твърди проф. Бенър.

Това показва, че животът може да е започнал на Червената планета, а след това епренесен на Земята от метеорити.

Идеята, че животът се е появил на Марс и е пренесен на Земята, не е нова, но Бенър добавя нещо към нея.

Неговото изследване показва, че минерали с елементите бор и молибден са ключови за свързването на атоми в образуващите живота молекули.

Минералите с бор помагат за образуване на въглехидратни пръстени от пребиотичните химикали, а след това молибденът преобразува тази междинна молекула в рибоза, а оттам в РНК.

Това обаче прави проблематична появата на живота на Земята, защото се смята, че тогава не е имало условия за образуване на необходимото количество бор и особено на молибден, защото не е имало достатъчно кислород.

"Това е още едно доказателство за теорията, че животът е дошъл на Земята с марсиански метеорит, а не е започнал на нашата планета", каза проф. Бенър.

Средата на ранния Марс е била и по-суха, а това също е много важно.

"Натрупват се доказателства, че всъщност всички сме марсианци", каза професорът.