Акциите на британската телекомуникационна компания Vodafone днес поскъпнаха с 9%, след като телекомът потвърди, че води преговори с Verizon Communications за своя 45% дял в смесеното им дружество в САЩ - Verizon Wireless, информира CNBC.

От компанията отбелязват, че в момента има засилени медийни спекулации около сделката - до нея обаче не е сигурно дали ще се стигне.

Според Джо Рандъл от ETX Capital, делът на Vodafone във Verizon Wireless може да бъде продаден в "невероятна" сделка на стойност близо 130 млрд. долара.

През май главният изпълнителен директор на Vodafone Виторио Колао обяви, че залага репутацията си за това, че ще продаде дела в подходящия момент. Verizon е лидер на пазара мобилните комуникации в САЩ и се превърна в ценен актив за Vodafone.

Според Рандъл, ако Verizon купи целия дял на Vodafone, това може да спести на британската компания плащането на 35 млрд. долара данъци.

Основен акционер във Vodafone е споделил пред CNBC: "Всичко опира до данъците“. Втори акционер пък добавя, че се очаква Vodafone да върне на акционерите част от парите чрез специален дивидент.

"Пазарът вероятно иска повече, отколкото Vodafone е готова да даде, но това е спор за втория етап на тази сделка. Очакваме нещо от рода над или около 125 млрд. долара с данъци в размер на под 10 млрд. долара, но ще видим", казват акционерите. Vodafone вероятно ще използва парите, които задържа, за сделки като тази с Kabel Deutschland.