Детските градини и ясли в Пловдив масово минават на ток от слънцето. Пет забавачки вече трета година се топлят с помощта на слънчеви колектори.

Част от летните ремонти това лято са свързани с монтажа на соларни панели на покривите на останалите. Освен това 33 градини се ремонтират. Новината от Пловдив. съобщава "Стандарт".

Мерки за енергийна ефективност стартират и в част от училищата под тепетата. Преди броени дни кметът Иван Тотев даде старт на втория от общо 5-те лота на спечеления от общината проект по Международен фонд "Козлодуй" за изпълнение на енергийно ефективни мерки в 28 общински детски и учебни заведения.

Комбинирането на инсталациите за отопление със соларните панели ще минимализира максимално разходите, което ще се отрази пряко и върху разходите на община Пловдив.

Това ще позволи през следващата година да увеличим броя на детските градини, техния персонал и издръжката на децата, коментира градоначалникът.

Засега 11,5 млн. лв. струва издръжката на 65-те детски градини и ясли в Пловдив. Със същата сума догодина вече ще се поддържат близо 70 обекта. В рамките на програмата "Козлодуй" ще бъдат осъществени енергоспестяващи мерки на стойност около 10 милиона лева.