Обедна почивка по китайски
Основният център на икономическото развитие и модернизация на Пекин е централният бизнес район (CBD), в който работят стотици хиляди представители на различни професии - бизнесмени, чиновници, съветници, портиери, служители на паркингите, представители на медиите, сервитьори и много други. Когато наближи обед цялото това стълпотворение от хора решава един въпрос – къде и какво да похапне. За обедната почивка в деловия район на Пекин разказват Сюй Сун и фотографът Лю Фейуе от China Voyage:
Кики, 27, счетоводителка в търговско-консултатска фирма.
Обяд в корейски ресторант.
Сметка: 35 юана.
В сградата, в която работи Кики, на партерния етаж има много кафенета и заведения за бързо хранене. Тя казва, че е обядвала в десетина различни ресторанта, но не знае къде ѝ допада най-много.
Хан Ин, 26, архитект.
Месечен доход - 7000 юана.
Обяд в бистро.
Сметка:10 юана.
Хан Ин разказва, че му е безразлично какво ще обядва. "Младите хора идват в Пекин не за да обядват, а с усърден труд да постигнат мечтите си." Той допълва, че е много недоволен от наемите на жилищата в Пекин.
Ян Гуанмин, 31, служител на паркинга.
Месечният доход заедно със съпругата му - 3000 юана.
Манту и кутия с храна от бистрото.
Сметка: 8 юана.
Тъй като работи цял ден на открито, Ян Гуанмин казва, че дъждът и вятърът определят начина, по който ще обядва. През това лято Пекин се сблъска с рекордни летни жеги и в тази топлина служителят съвсем не е гладен. Родом от провинция Хунан, който е известен с пикантната си, дори и за китайската кухня, храна, Ян Гуанмин отбелязва, че храната в Пекин никак не е люта.
Нейт, 23 години, идва от Лос Анджелис, за да работи в пекинския офис на американска компания.
Обяд с приятел: пиле със сос, пържен патладжан, ориз и бира.
Сметка: 44 юана.
Нейт обича крайпътните заведения, но никак не му допада пекинският смог. Затова той излиза на обяд, само когато навън е ясно.
Ху Леи, 22, интериорен дизайнер.
Заплатата не е фиксирана.
Обяд от къщи.
Тя казва, че още от първия ден била потресена от блъсканицата на обед. Оттогава вечер тя винаги подготвя обяд за следващия ден.
Ли Чже, 31, редактор в Beijing TV.
Обяд: пържени скариди, пържени зеленчуци с яйце, ориз. Динята и супа ориз се сервират безплатно.
Сметка: 15.8 юана.
Ли Чже обядва всеки ден в трапезарията на телевизията .В неговата работа всеки месец се дават купони за храна, с които може да се яде в трапезарията или в кафето в същата сграда. "Работейки в нюзрума, често стоя до късно. A като огладнееш - в трапезарията вече не е останала храна ".
Сун Юйчжен, на 48 години, отговаря за чистотата на офиса на главния изпълнителен директор на една компания.
Заплата - 1500 юана.
Обяд: Студена юфка и кифла с месо.
Сметка: 8 юана.
Сунь Юйчжен казва, че обикновено яде в трапезарията на компанията. Ежемесечно тя получава талони за хранене в трапезарията на стойност 200 юана. От време на време тя обядва в кафене на открито, но не си позволява обяд, по-скъп от 10 юана. "В трапезарията всеки ден има една и съща храна, бързо става скучно."
Мана, 26, сценарист и режисьор на филмова къща.
Заплата - 6000 юана.
Обяд: пелмени, приготвени от майката ѝ и угощение от колегите – патешки шийки.
Майката на Мана често ѝ приготвя обяд за работа, остава само да го загрее в микровълновата печка. Въпреки това, тя харчи 500 юана всеки месец за малки закуски. "Аз обичам да ям по време на работа. И аз обичам да черпя колегите. И не ми се получава да пестя пари“, казва тя.
Юй Хаомин, 34, шеф на фирма за преработка и утилизация.
Заплата: 2000-3000 юана на месец.
Обяд: Инстантна юфка, две наденици и кутия бира.
Всеки ден Юй Хаомини колегите му пътуват из района за събиране на стари офис консумативи и мебели. Обядват там, където ги завари обедът. Днес, зад волана е колегата на Юй Хаомин, което означава, че той може да се наслади на една студена бира в следобедните часове.