В петък врати за широката публика ще отвори изложението за потребителска електроника в Берлин. На него се очаква да бъдат представени най-новите модели смартфони и таблети на водещите световни производители.

Какво се очаква на този етап?

Най-големият световен производител на смартфони – южнокорейската компания Samsung Electronics, най-вероятно ще представи по време на изложението своя „умен часовник“.

Освен възможност да отговаря на телефона и да следи съобщенията, часовникът Galaxy Gear се очаква да има сензор за пулс и уред за измерване на изминато растояние, както и софтуерни приложения, свързани с тези две възможности.

От Samsung се очаква също така да представят и третото поколение Galaxy Note, което ще се отличава с повече оперативна памет от 3GB, значително по-издръжлива батерия, както и по-добри хардуерни характиристики. Моделът най-вероятно ще е с дисплей от 5.7-инча с резолюция 1920 х 1080 пиксела и 13-мегапикселова камера.

Ядрото му ще е или Qualcomm Snapdragon 800, или произвеждания от Samsung процесор Exynos 5 Octa, представен през юли.

Acer се очаква да представи на изложението най-новия си смартфон, който ще може да снима видео с изключително високо качество.

Японският производител Sony най-вероятно ще представи последното си поколение смартфон Xperia Z1.

Той ще е с процесор Snapdragon 800 и 5-инчов HD-дисплей. Това, с което най-вероятно ще се отличава, обаче е 20-мегапикселова сензорна камера, която ще е сериозен трън в очите на Samsung.

От LG вече заявиха намеренията си да навлязат в света на таблетите, като ще представят първия си подобен модел - G Pad 8.3, който е с 8.3-инчов дисплей с резолюция 1920 х 1200 пиксела.

Заети са някои възможности от култовия нов модел на производителя G2, като активиране с почукване по екрана, както и възможността за опериране с три приложения на един екран. Цената му ще бъде оповестена по време на изложението.

Френският производител на бюджетни смартфони и таблети Archos също иска по-голямо парче от тортата и ще представи няколко нови продукта по време на изложението в Берлин.

Таблетите от серията Platinum на френската компания ще са с алиминиев корпус, четириядрен процесор и дисплей с резолюция 2 048 х 1 536 пиксела.

От компанията ще представят и нов модел от детската си серия с интерфейс, проектиран за деца и родителски контрол.

Спадащите продажби на настолни компютри и телевизори ще направят производителите по-креативни в новите си модели за привличане на купувачи.

Производителят на компютри Acer ще представи модела си DA241HL. Това е андроид базирано устроиство, съчетаващо всичко в едно.

Разполага с 24-инчов HD-дисплей, управляван от четириядрен процесор Nvidia Tegra 3. Той може да бъде използван и с операционната система Windows 8. На разположение на потребителите ще е от средата на октомври срещу 570 долара.