Лондон е в паника. Вчера историята за лондонския небостъргач Talkie-Walkie, обвинен... че е разтопил автомобил, обиколи света.

Talkie-Walkie, сграда в процес на изграждане, ослепява минувачите заради ефекта, създаден от отражението на слънцето в нейната стъклена фасада.

Кулата бе обвинена дори в стопяването на Jaguar с мощен лъч светлина, разказва Le Nouvel Observateur. Собственикът на превозното средство, Мартин Линдзи разказа пред медиите подробности за своя нещастен случай. Той намира частично разтопена зоната около огледалото и част от каросерията. Строителите на Talkie-Walkie се ангажираха да платят ремонта, оценяван на около 1000 евро.

Всъщност Линдзи не е единственият, който се оплаква. Велосипедистите също твърдят, че небостъргачът топи колелата им.

Строителите на 160-метровата сграда обявиха в съвместно изявление, на 3 септември, че "вземат насериозно отражението на светлината, генерирана от Фенчърч стрийт 20 (официалното име на сградата) и ще разгледат въпроса като приоритет."

Ефектът, който се дължи на Слънцето, се получава ежедневно за около 2 часа.

Мъж разглежда щетите по велосипеда си в подножието на Talkie-Walkie. Трите паркинга в подножието на сградата бяха затворени като предпазна мярка със съгласието на местните власти.

Този дефект на сградата бе иронизиран вчера от журналиста от City A.M. Джемс Уотърсон, който сготви яйце в подножието ѝ, само с помощта на един лъч светлина.

Лондончани, заслепен от отражението на Talkie-Walkie. Друга критика на сградата, проектирана от уругвайския архитект Рафаел Виноли, е нейният гигантизъм. Нейните противници твърдят, че тя вреди на двата паметника на културата, разположени до нея: Тауър Бридж и катедралата „Св. Павел“.