Точно когато изглеждаше, че нещата не могат да станат по-зле за Blackberry, се случи точно това.

Изпитващият затруднения производител на смартфони в момента се опитва бързо да се продаде, по вероятност още през ноември, пише Dow Jones Newswires, цитирана от CNBC.

Blackberry провежда разговори с множество компании, които се интересуват от закупуването на част от компанията или на цялата компания, твърдят от изданието.

От Blackberry обявиха през август, че обсъждат "стратегически алтернативи" и са сформирали специална комисия от членове на борда на директорите. Според Dow Jones, бордът е намалил броя на заинтересованите компании и скоро ще започне процеса по продажбата.

Преди време имаше спекулации, че Microsoft може да купи Blackberry; тази вероятност обаче изчезна, когато Microsoft обяви по-рано тази седмица, че купува мобилния бизнес на Nokia за 7.2 млрд. долара.

"Blackberry дори не е на изкуствено дишане. Те са в много по-лошо състояние, те са почти приключили," казва Трип Чаудри, анализатор в Global Equities Research.

На пазара няма купувачи, които биха могли да се възползват от всичките активи на Blackberry, въпреки че части от бизнеса на компанията биха могли да бъдат от полза за компании, които не произвеждат телефони, смятат анализатори.

"Трудно е да се мисли, че някой ще купи цялата компания," казва Чарлз Голвин, анализатор във Forrester Research. "Смятам, че те притежават активи, които са ценни, но не смятам, че ще оцелеят като компанията Blackberry, която познаваме днес."

Възможно е Blackberry да действа подобно на Nokia и да продаде мобилния си бизнес на производител на смартфони, като Lenovo или ZTE, и да се трансформира в производител на софтуер.

Не може да се очаква обаче покупка от страна на Microsoft или Google, защото и двете компании вече инвестираха в сектора, казва Чаудри.

"Не виждам нищо добро за Blackberry," допълва той.