Южнокорейският производител на потребителска електроника - Samsung Electronics Co., постави цена на „умния си часовник“ Galaxy Gear от 299 долара, като изпревари основния си конкурент Apple Inc. в представянето на подобно устройство.

Galaxy Gear е с дисплей от 1.63 инча (4.1-сантиметра) и притежава 1.9-мегапикселова камера. Той ще започне да се продава от 25 септември. Устройството се синхронизира със смартфони и таблети с операционна система Android.

Анализаторите очакват около 500 000 устройства Galaxy Gear да бъдат продадени през тази година.

Те се харесват от производителите, защото са изключително разпознаваеми от потребителите. Това е продукт, който хората биха си купили, защото техни приятели имат такъв.

Устройството тежи 74 грама и е налично в шест цвята – включително и оранжев, златист и ярко зелен. Той разполага с ултра-тънък дисплей с технология OLED. Продажбите ще стартират в 140 страни, като ще дебютира в САЩ и Япония през октомври.

Часовникът ще има фитнес приложение, като ще разполага с още 70 приложения. Вътрешната му памет е 4 гигабайта, а оперативната му е 512 МВ.

Вграден говорител позволява да се осъществяват разговори със свободни ръце, а разпознаването на гласа позволява да се изпращат съобщения, да се наглася алармата и да се проверява времето.

Акциите на Samsung поскъпнаха с 1.9% вчера, като от началото на годината са загубили 10% от стойността си, на фона на 2.4% спад за основния корейски индекс KOSPI.