Кабинетът "Орешарски" се готви да възкреси стара идея на правителството на Сергей Станишев - създаване на Агенция за земята. Това става ясно от отчета на правителството за 100-те дни.

"Агенцията за земята е един от приоритетите на Министерството на земеделието, по който сега започваме да работим", потвърдиха пред "Труд" от агроведомството. Новата структура ще управлява земите от държавния поземлен фонд, ще ги отдава под наем или ще ги продава.

Идеята за агенция бе включена в стратегията за комасация на земята в периода 2007-2013 г. Тогава по нейното създаване работеше настоящият зам.-министър Бюрхан Абазов, който заемаше същия пост и в кабинета "Станишев".

От стратегията става ясно, че агенцията ще изкупува на доброволен принцип разпокъсани парчета земя от различни собственици, ще ги уедрява, а след това големите масиви ще се дават под наем или директно ще се продават. Целта е по този начин да се ускори уедряването на земята. От Министерството на земеделието добавиха, че тази функция на агенцията най-вероятно ще остане.

Още през 2003 г. министерството, оглавявано тогава от Нихат Кабил, разработи законопроект за национална компания "Земя". Тя трябваше да изпълнява същите функции - да изкупува, окрупнява и после да продава или отдава под аренда големите масиви.

За да започне цялата тази дейност, хазната трябваше да влее в компанията 50 млн. лева, но парите не бяха предвидени в бюджета. Не е ясно откъде ще се търсят сега средства за агенцията.