За прагматизъм в отношенията, гъвкавост по отношение на инвестициите и равнопоставеност на фирмите са разговаряли по време на срещата си българският премиер Пламен Орешарски и председателят на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян. Срещата е в рамките на работното посещение на Орешарски в Китай, съобщи Дарик.

На срещата е обсъдено партньорството между България и Китай в двустранен план, в рамките на взаимоотношенията ЕС-Китай и в частност на инициативата на Китай за по-тясно сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа.

Пламен Орешарски е отбелязал по-високите темпове на сътрудничество между двете страни, като според него това не е задоволително. Стремежът е сътрудничеството да се засили и като стокообмен, и като китайски инвестиции и това е виждане на двете страни.

Интерес от китайска страна е проявен към инвестициите в някои сфери, като домакинът е изразил надежда да има равнопоставеност за китайските фирми. По думите на премиера Орешарски за китайската страна интерес представляват някои инфраструктурни обекти, към железопътния сектор и към други сфери на частния бизнес.

Българският премиер е изразил възхищение пред Ли Къцян от развитието на Китай в последните десетилетия, а домакинът е препоръчал да потърсим свой модел, "защото китайският не става", отбеляза Орешарски пред журналисти. Той е посочил, че "в тези години сме в период на търсене на нашия път".

В отговор на въпрос след срещата премиерът Орешарски каза, че Китай по уникален начин съчетава централизирана координация на икономиката и самоинициатива, както и свобода на предприемачество на микроравнище. В това число по уникално добър начин работят дори и държавните им компании, коментира Орешарски.

Министър-председателят е поканил Ли Къцян да гостува идната година у нас, когато ще се отбележат 65 години от признаването на Китай от България, а домакинът е отговорил утвърдително.

Отправена е и покана китайска бизнес делегация да гостува у нас и да разгледа предложенията и условията за инвестиции у нас, като Пламен Орешарски помолил и китайският премиер да насърчи големите компании.

В отделни сектори китайски инвестиции у нас са добре дошли и биха спомогнали за оживяването на нашата икономика и за просперитета ни, коментира премиерът.

Пред журналисти, помолен да коментира развитието на кризата в Сирия, министър-председателят отбеляза, че всичко може да се очаква като развитие. Аз продължавам да се надявам на политическо разрешение на кризата, заяви Орешарски.

Вицепремиерът Даниела Бобева, която придружава премиера, коментира, че след три седмици наши представители ще посетят Китай и ще презентират условията за туризъм в България. Китайците имат насоченост към историческия и спа туризъм, отбеляза Бобева и добави, че ще имаме специална стратегия за привличане на китайски туристи.

Обсъжда се и идеята за директни полети България-Китай, подчерта вицепремиерът. По думите й уточнено е също да бъде свикана в най-скоро време смесената Българо-китайска комисия.

Вицепремиерът отбеляза, че по време на краткия престой (междинно кацане за около час) в Казахстан е постигната договореност за свикване на смесената Българо-Казахстанска комисия.

Българската страна иска да проучи възможностите за участие на български фирми в различни сфери, във връзка с домакинството на Казахстан на ЕКСПО, а също така и да представи възможностите за обучение на казахстански студенти у нас.

Пламен Орешарски ще участва в най-мащабната среща на бизнеса, която се провежда в Азия тази година в рамките на Световния икономически форум. На "Годишната среща на новите шампиони", известна още като "Летният Давос", българският премиер ще бъде един от шестимата министър-председатели, които ще участват във форума.