Над 530 хиляди лева са загубите на Летище Пловдив за първото шестмесечие на тази година, съобщи новият директор на аеропорта Иван Карнабитов. За сравнение, за цялата 2012 г. загубите са 610 хиляди лева.

Според него тези цифри не са прекалено обезпокоителни, тъй като всяка година амортизационните отчисления на новия терминал са 520 хиляди лева, съобщи Дарик.

2007 г. е последната година, когато летището е било на плюс, уточни Карнабитов. Обслужените пътници тогава са 105 хиляди, а печалбата 247 хиляди лева.

В момента се изготвя план за подобряване на финансовото положение на аеропорта. Той предвижда допълнително намаляване на летищните такси, което, според новото ръководство, ще стимулира авиокомпаниите да използват по-често Летище Пловдив.

В момента таксите са с 50% по-ниски, в сравнение с всички останали летища в България, но въпреки това са в пъти по-високи от тези с подобен капацитет в Румъния, Полша и Германия. Идеята на Карнабитов е да предложи на правителството да се въведе и специална схема, според която авиокомпаниите с редовни полети да се таксуват по низходяща тарифа.

От ноември месец до Лондон ще има само два редовни полета седмично, а полетите до Франкфурт спират, съобщи още новият директор. Едната причина е краят на летния сезон, а другата - неефективната работа на Фонда за развитие на летището.

Следващата седмица Карнабитов ще има среща с представители на общинското ръководство, на която ще се обсъди бъдещето на Фонда и участието на община Пловдив в него.