Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е паднал рязко през миналата седмица, но по-голяма част от понижението изглежда се дължи на технически проблеми при обработването на молбите, информира Reuters.

Молбите за помощи при безработица са намалели с 31 000 до 292 000, според данните на Министерството на труда на САЩ.

Това е най-ниското им ниво от 2006 г., докато анализаторите очакваха броят им леко да се повиши.

Според анализатор от министерството обаче по-голяма част от спада изглежда се дължи на това, че два от щатовете са обновявали компютърните си системи и не са обработили всичките молби, които са получили през седмицата. Единият от щатовете е голям, а другият малък, според същия анализатор.

Данните трябва да се приемат с известна доза подозрение, но това не променя виждането, че работодателите изглежда са сложили край на дългия цикъл на завишен брой уволнение, които започна около рецесията от 2007-2009 г.

Четириседмичната средна стойност на молбите за помощи при безработица, която изглажда седмичните колебания, беше паднала в предходните седмици до най-ниското си ниво от 2007 г. насам. Миналата седмица броят на молбите е паднал със 7 500 до 321 250.

Също днес стана ясно, че цената на вносните продукти отчита спад в шести пореден месец през август, докато цените на непетролните вносни продукти падат. Цените на износните продукти пък са паднали с 0.5% през миналия месец.

По-голяма част от спада се дължи на рязкото понижение на цените на продуктите от волатилния селскостопански сектор. Цените на износните продукти извън този сектор също се понижават и бележат спад във всеки месец от март насам.