Изненадващото оттегляне на кандидатурата на Лорънс Самърс за председател на Федералния резерв на САЩ вероятно ще даде импулс на по-рисковите финансови инструменти, като валутите на развиващите се държави например, смятат анализатори.

"Оттеглянето на Самърс означава, че почти сигурно Джанет Йелън ще е новият председател на Фед. Нейните умерени виждания ще окажат сериозна подкрепа на валутите на развиващите се пазари и това вече може да се види в ранната търговия," казва Еван Лукас, анализатор в IG. Индийската рупия поскъпва днес, след като отвори с 1% по-високо от петъчните нива.

Самърс, който беше считан за предпочитания от Барак Обама избор, вчера официално оттегли кандидатурата си, информира CNBC.

Много наблюдатели на финансовата индустрия бяха притеснени от вероятността Самърс да наследи Бен Бернанке поради неговите агресивни икономически виждания и сприхав характер.

Сега, след като по-умерено настроената Джанет Йелен отново е основният кандидат за поста, високорисковата търговия се очаква да получи импулс, смятат анализатори.

Валутите на стрните с по-голям дефицит по текущата сметка се очаква да бъдат стимулирани, след като Самърс вече не е сред кандидатите, смята Стивън Енгландър, валутен анализатор в CitiFX.

"Вероятно ще се купуват основно валути на развиващи се страни с дефицит по текущата сметка, австралийския долар и йената," казва той.

Австралийският долар поскъпва с близо 0.8% днес.

"Няма съмнение", че оттеглянето на Самърс ще подпомогне валутите на развиващите се пазари в краткосрочен план, като индийската рупия ще извлече най-голяма полза, според Ричард Йеценга, от австралийската банка ANZ.

Валутите на развиващите се пазари бяха разпродавани, след като преди месец започна да се говори по-сериозно за вероятността Фед да ограничи стимулите си за икономиката. Индонезийската рупия е поевтиняла с 16.5% от май насам, докато индийската рупия падна до рекордно ниско ниво от 68.8 рупии за долар на 28 август.