Само дни след отварянето на граничния пункт Маказа – Нимфея на 9 септември гърците щурмуваха магазините в Кърджалийско, съобщи вестник "Новинар".

През уикендите цели семейства от Северна Гърция могат да бъдат забелязани да пазаруват в Кирково, Момчилград и Кърджали. Местните търговци разказаха, че са удовлетворени от засиленото присъствие на гърци в района, като се усеща и оживлението по самите градове.

Проверка на „Новинар” установи, че гърците купуват предимно хранителни продукти, като най-често си взимат сирене, колбаси и месни деликатеси.

Очаквано на гърците им е по-евтино да пазаруват тук. Докато у нас килограм сирене варира между 4 и 8 лв., то в Гърция започва от 8 евро нагоре. Освен по-ниските цени, на нашенските продавачи им е направило впечатление, че гърците държат и на качеството и винаги питат къде е произведена стоката.

Оказва се, че комшиите ценят българското производство, особено що се отнася до млечните продукти. „Сиренето ни определено се харесва, взимат дори по цяла тенекия”, коментира един от собствениците на магазин в Момчилград. За улеснение на гърците българските продавачи обмислят да сложат и табели с цените в евро на най-продаваните стоки.

Освен в хранителни магазини гърци могат да бъдат забелязани и в магазините за бяла техника и мебели. Продавачите обясниха, че най-често съседите ни се интересуват от продажбата на перални и телевизори. До мебелните магазини пък гърците се отбиват, за да си взимат столове или холна гарнитура. И понеже са известни със семейния си уют, гърците се глезят и с покупка на възглавници, пердета или спално бельо.

„Не питат за цената, направо купуват”, разказа един от продавачите в Кърджали. От мебелната борса в областния град разказаха, че гърците, които поназнайват български, се опитват да се пазарят за цената на предлаганите домашни стоки. Въпреки завишаването на продажбите след отварянето на Маказа, от бизнеса засега остават скептични, че ще могат да прехвърлят търговията си в Гърция.

Един от собствениците на магазин в Кърджали си спомни, че преди година хлебари от Кирково се опитали да продават български хляб в Комотини. Гръцките търговци обаче се оплакали, че нашенците подбивали пазара им с по-евтини стоки. „Предпазливи са да не им вземем хляба”, заяви търговецът.

В същото време продължава напливът на българи към Гърция през Маказа. Опашки се образуваха на границата през уикенда. Впечатление направи, че и румънците бяха избрали да минат през този маршрут до южната ни съседка.