Доларът се търгува едва на 0.4% от най-ниското си ниво от три седмици насам спрямо еврото - в очакване на решението на Фед относно стимулите за щатската икономика след двудневното заседанието на резерва, което стартира днес.

Доларовият индекс е близо до петседмичен минимум след изненадващото оттегляне на кандидатурата на Лоурънс Самърс, който беше сочен за най-вероятен наследник на настоящия председател на резерва – Бен Бернанке.

Така очакванията на пазара са, че новият председател ще предприеме значително по-плавна политика на ограничаване на паричните стимули за най-голямата световна икономика.

Еврото поскъпна спрямо основните валути в очакване на данните за инвеститорското доверие в Германия, което се очаква да се е повишило до най-високата си стойност от половин година.

Единната валута се търгува при нива от 1.3336 рано тази сутрин или с половин цент под най-високата си стойност, достигната вчера при ниво от 1.3386.

„Очакваме Фед да намали програмата си за обратно изкупуване на активи с около 10 милиарда долара“, коментира Юджиро Гото, главен валутен стратег в Nomura International Plc в Лондон.

„Доларът може да поскъпне при евентуално ограничаване на стимулите с 15 милиарда, но бъдещите указания на резерва ще са ключовият фактор, който ще предопределя посоката на валутата“, допълва специалистът, цитиран от финансовото издание Bloomberg.

По отношение на лихвите в САЩ пазарните участници не очакват тяхната промяна от рекордно ниската им стойност, близка до нула. Те най-вероятно ще останат на тези си нива до трайно подобряване на безработицата и понижението й към 6%.

По-нататъшно въздействие върху посоката на търговия на долара най-вероятно ще се окаже от данните за инфлацията. Пазарните очаквания са за инфлация от 1.8% през август на годишна база.

„Текущата ситуация, свързана с инфлацията и пазара на труда, не изисква спешни мерки за съкращаване на стимулите през тази седмица, но най-вероятно Фед ще направи малка стъпка в тази посока“ според Дайсаку Уено, валутен стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co.

Индексът ZEW1 следящ бизнес доверието в Германия1 се очаква да се е повишил до 45 през този месец, в сравнение с 42 през август, според средните очаквания на Bloomberg.

„Приближаваме до момента, където скъсяването на еврото може да е добро решение“, според Адарш Синха, ръководител на звеното за валутна търговия в Азия на Bank of America Merrill Lynch, цитиран от Bloomberg.

Австралийският долар поевтиня след „минутите“ на австралийската централна банка, от които стана ясно, че институцията подкрепя идеята за по-нататъшно намаляване на лихвите, като слабата местна валута е добра за икономиката.

Австралийският долар се понижи с 0.1% до 93.06 щатски цента.