Сривът при валутите на развиващите се страни може да засегне търсенето на петрол, ако тази негативна тенденция продължи, прогнозират от МЕА (Международната енергийна агенция). От там предричат още подобряване в предлагането на суровината през следващите месеци.

Сривът на фондовите пазари и валутите на развиващите се страни стана реалност след спекулациите за ограничаване на стимулите от страна на Фед. Срещата на резерва ще се проведе през следващата седмица.

Междувременно валутите на страни като Индия, Турция, Русия и Бразилия са под сериозен низходящ натиск.

С тяхната обезценка спрямо щатския долар (в който основно се мери стойността на петрола), черното злато става относително по-скъпо, изразено в местна валута и това може да доведе до ограничаване в търсенето му, прогнозират специалисти.

„Валутните обезценки са в допълнение на вече високите цени на петрола в доларово изражение, като това може да се отрази в намалено петролно търсене с времето“, пишат в доклад от МЕА.

Валутните обезценки спрямо долара ще направят по-трудни усилията на правителствата в развиващите се страни да спасят потребителите от волатилност при цената на петролните продукти, смятат от МЕА, представляваща 28 страни.

„Този ценови натиск ще доведе до ограничаване на субсидиите, свързани с петролни продукти в затруднени икономики“, коментират още от агенцията.

Потреблението в разиващи се страни като Индия, Индонезия, Малайзия, Перу, Тайланд и Филипини се очаква да нарасне с 2.6% на годишна база през втората половина на тази година, на фона на средния за последните пет години ръст от 3.6%.