Националната асоциация на зърнопроизводителите поиска с писмо до земеделския министър и депутати от Комисията по земеделие в парламента удължаване на мораториума върху придобиването на земеделска земя в България от чуждестранни лица, съобщават от организацията.

Фермерите настояват държавата да поиска от Европейския съюз продължаване на забраната, каквото разрешение вече получиха други страни членки на ЕС. Те мотивират предложението си за удължаване на преходния период за продажбата на земи на чуждестранни граждани с опасност от навлизане на спекуланти.

Свободната продажба на земеделски земи на чуждестранни физически лица може да се допусне, едва когато бъдат създадени условията за това, посочва в. "24 часа".

От браншовата организация припомнят, че сега действащото законодателство не ограничава напълно възможността за придобиване на земя от чуждестранните лица, като те могат да участват на пазара на земеделска земя посредством регистрирани в България юридически лица.

Поради недостатъчната конкурентоспособност на българските земеделски стопанства спрямо същите в „старите" държави членки, фермерите очакват отговорните институции да защитят българските национални интереси.