За периода от 2001 до края на 2012 г. на пазара на земеделска земя са сключени сделки за 3 млрд. лв., става ясно от анализ на Елана Агрокредит, където са използвани данни на Министерството на земеделието и храните и пазарните участници.

Само за последните 5 години трансакциите със земеделски масиви са на стойност 2.2 млрд. лв. За първи път сделки за над 100 млн. лв. са сключени през 2005 г., когато средната цена на земята е била около 170 лв./дка.

Рекордните 642 млн. лв. статистиката отчита през изминалата година, когато и ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя смени собствеността си.

Портфейлът на дружеството от земеделски земи бе закупен от Ромфарм Компани, която през настоящата година придоби и около 100 хил. дка на Серес.

Данните от анализа сочат още, че за последните 10 години земеделската земя у нас е поскъпнала с повече от 200%. Едва през 2 от годините на разглеждания период цената на този актив се е понижила спрямо година по-рано.

Дори и да не разполога с големи възможности, всеки може да участва на пазара на земеделска земя. На Българска фондова борса се търгуват няколко компании, инвестиращи набраните си средства в земи.

Най-големите АДСИЦ (акционерни дружества със специална инвестиционна цел) са Агро Финанс АДСИЦ и Адванс Терафонд АДСИЦ.

Днес (11 септември 2013 г.) пък ще стартира първичното публично предлагане на акции от Елана Агрокредит АДСИЦ. Компанията ще предложи 15 млн. акции, с които ще увеличи капитала си.

Съгласно решението на Общото събрание на акционерите емисията ще се счита за успешна, ако се запише капитал за 2 млн. лв. Увеличеният капитал ще се използва за основната дейност на дружеството – финансиране на земеделски производители за закупуване на земеделска земя.

Условията на финансовия лизинг са 10% фиксирана лихва за период до 10 години, като лизинговите вноски са равни и фиксирани в погасителния план за всяка година.

Сумарно за периода на лизинга вноските възлизат на по-ниска сума от тази, която стопаните биха платили като рента, ако не купят земята, която обработват, посочват от компанията.