Всички искат да живеят дълго, но не полагат усилия за това.

Знаем някои основни неща – трябва да се храним здравословно, да не пушим, да спортуваме.

Вижте някои по-странни неща, които могат да ви помогнат да живеете по-дълго:

Пейте

Пеенето понижава стреса и повишава нивата на ендорфин. То се свързва с по-добра работа на сърцето, белите дробове и мускулите на гърба, твърдят учени от University of London.

Давайте воля на гнева си

Това не означава „ядосвайте се“, а по-скоро – ако някой ви ядосва, не задържайте гнева в себе си. Изследване на Stockholm University показва, че мъжете, които дават воля на гнева си, понижават риска си от инфаркт.

Не се притеснявайте от излишни килограми

Според учени от Kaiser Permanente от Портланд, Орегон, хората с някой-друг излишен килограм живеят повече.

Изследването е продължило 12 години и включва 11 326 души. Тези с няколко излишни килограма живеели със 17% повече от о-слабите.

Вършете домакинска работа

Жените, които прекарват до 17 часа на седмица в домакински задължения, намаляват риска си от рак на гърдата с до 30%, се казва в проучване на Cancer Research UK.

Те са наблюдавали над 200 000 жени в продължение на 6 години.

Вземете си котка

От Stroke Institute към Университета в Минесота твърдят, че хората, които притежават котка намаляват риска си от инфаркт с 30%.

Средиземноморската диета

Много изследвания показват, че така наречената Средиземноморска диета е много здравословна.

Тя включа много плодове, зеленчуци, ядки и зехтин.

Живейте в град

над 85% от американците на възраст над 100 години са живели в големи градове, по данни от 2010 година.

За възрастните хора е по-добре да живеят в градове, защото там имат улеснен достъп до лекари, повече социална подкрепа и възможност за социално общуване, казват учени от UCLA.

Пийте витамин Д

Този витамин е важен за усвояването на калции, който пък е важен за здравината на костите ви.

Учените съветват да вземате добавки с витамин Д.

Живейте на гръцки остров

Гръцкият остров Икария в северно Егейско море има най-голяма концентрация на жители над 90-година възраст в света.

Повече за този остров тук

Тичайте

Тичането от около 2.5 часа на седмица, разделени в 2-3 дни увеличава продължителността на живота при мъжете с 6.2 години при жените и 5.6 години при жените, твърдят учени на срещата EuroPRevent2012.

Плюсовете на бягането – подобрява усвояването на кислород, увеличава нивата на добрия холестерол, намалява кръвното налягане, регулира теглото ви и повишава доброто настроение.

Да бъдете богати

Освен това, което всички знаем – че заради парите те могат да су позволят по-добра храна, по-добри медицински грижи, почивка и по-малко стрес.

Има и още една причина – според учени от University College London богатите имат по-високи нива на хормона DHEAS. Този хормон се произвежда от адреналиновите жлези и се свързва с по-добро здраве, по-добра памет, пи-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и по-висока продължителност на живота, особено при мъжете.

Контактувайте с много жени

Учени от Харвард са установили, че мъжете, които в ежедневието се срещат с много жени живеят по-дълго от тези, чиито контакти с дами са ограничени.

Освен това контакт с повече жени увеличава шанса на мъжете да си намерят партньорка, което пък води до точка три:

Оженете се

Това се потвърждава категорично от 90 изследвания, в които са участвали общо 500 милиона души. Женените мъже живеят средно с 10 годни повече от неженените.

Омъжените жени пък живеят средно с 4 години повече от неомъжените. Според учените една от причините може да е това, че женените хора имат повече социална подкрепа от неженените.

Да имате здрави баба и дядо

Внуците на бременни мишки, които са се хранели нездравословно имат с 30% повече шанс да развият рак.

Така че вашето здраве зависи от това на баба ви.

Пийте вино

Червено вино. Много изследвания показват, че чаша червено вино на ден помага срещу диабет и сърдечни заболявания.

Правете повече секс

Учени от Queens University в Белфаст са направили изследване, в което участват 1 000 мъже на средна възраст и което е продължило 10 години. Оказва се, че тези, които правят повече секс живеят с два пъти повече от другите.

Чистете зъбите си с конец

Освен че поддържа зъбната хигиена, това понижава риска от сърдечни заболявания, се твърди в проучване на Case Western Reserve University. Причината е, че някои сърдечни заболявания се причиняват от възпаления, които са тръгнали от венците.