Бившият главен изпълнителен директор на Nokia Стивън Илоп ще получи доста сериозна сума за това, че Microsoft купува бизнеса с телефони на Nokia.

Илоп, който взе спорно решение, като обвърза смартфоните на Nokia с операционната система Microsoft Windows през 2011 г., ще получи около 25.5 млн. долара (18.8 млн. евро), когато отново започне работа в Microsoft, пише The New York Times.

Илоп ще се върне към корените си с обявената наскоро сделка между Nokia и Microsoft, връщайки се в Microsoft, след като прекара три години начело на финландската компания.

Той получи 6.2 млн. долара, когато напусна Microsoft, за да стане главен изпълнителен директор на Nokia през 2010 г.

Сега той ще се върне, за да оглави подразделението на Microsoft за мобилни телефони, когато и ако придобиването бъде осъществено. Междувременно той е понижил длъжността си в Nokia до изпълнителен вицепрезидент по устройствата и услугите, за да смекчи евентуалните конфликти на интереси.

Възнаграждението му ще включва 4.1 млн. евро заплата и акции на стойност около 14.6 млн. евро. Microsoft ще покрива около 70% от заплащането на Илоп, докато Nokia ще плаща останалото.