Канадската технологична компания BlackBerry обяви, че възнамерява да съкрати около 40% от наличния си персонал, който по последни данни се състои от 12 хил. души.

Седмица преди официалното обявяване на финансовите си резултати, от BlackBerry съобщиха, че се очакват загуби между 950 и 995 млн. долара за последните три месеца.

Предприетите мерки целят компанията да оцелее на фона на силната конкуренция от страна на Apple и Samsung. Данни на IDC сочат, че BlackBerry вече има само 3% пазарен дял в САЩ, спрямо 14 на сто за преди две години.

Само преди около месец от BlackBerry информираха, че са създали специален екип в борда на директорите, който да преговаря с потенциални купувачи и стратегически партньори. Очакванията са компанията да бъде продадена до ноември тази година.

Друга опция пред BlackBerry, е тя да стане частна или да бъде разделена на части.

През настоящата седмица компанията представи най-новия си смартфон Z30, рекламиран като най-големия й, най-бърз и най-модерен модел.

Новини от вчера се отразиха негативно и на акциите на компанията, като стойността им се понижи с над 17% до 8.73 долара за брой. Пазарната оценка по тези цени се равнява на 4.5 млрд. долара.